Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić poručila

'Na slučaju Purda pokazali smo da u pravosuđu nema reda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Purda nema veze s hrvatskim putem u Europsku uniju, poručila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Vesna Pusić.

'Ovaj slučaj pokazao je za Hrvatsku da u europskim očima može biti samo minus jer smo pokazali kako u pravosuđu nema reda. Nitko nije postavio uvjet ili Purda ili poglavlje 23', kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napuste li Hrvatsku, čeka ih uhićenje Branitelji osobno mogu provjeriti vodi li se protiv njih istraga u Srbiji Slika nije dostupna Ministarstvo: Suglasnost za raspisivanjem tjeralice za Radićem

'Ovjde se radi o očitoj aljkavosti s hrvatske strane', komentirao je slučaj Purda HNS-ov Miljenko Dorić. No kriva je i Srbija. Tvrdi kako posljednjih 8 godina nikada nisu točno iskazali broj traženih osoba. Miljenko Dorić za Vijeće europe napravio je detaljnu analizu i dodao do postoje podaci koji kažu kako je Srbija na listi osumnjičenih 2000. godine imala 30 osoba. 2009. Godine dostavili su popis od 186 osoba. Naravno, bez objašnjenja zašto se koju osobu traži.

>> VIDEO: Potresno Purdino svjedočenje u Sarajevu

Hrvatske institucije su, tvrdi Dorić, zakazale u više segmenata. Osim što se rijetko sastaju na tu temu, npr. u jednom u 8 godina, zakazali su i nepostupanjima. Državno odvjetništvo odradi posao,  no u velikom broju slučajeva, kazao je Miljenko Dorić, pravosuđe ne reagira. Zato je predočio svoju analizu koju je dostavio Vijeću Europe. 'Velik broj osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj su locirani, ali ne i izručeni jer hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nije reagiralo', dodao je Dorić.

Dorićeva preporuka za Hrvatsku, ali i ostale zemlje, jest da se jasno oglase u spomenutim slučajevima, hoće li izručiti osobe ili će im suditi na svojem teritoriju. Odgovarajući na novinarski upit Dorić je kazao da je svjestan da se i Hrvatska treba pridržavati takvog naputka. 'Duboko vjerujem da Hrvatska mora suditi ili izručiti sve koji su na tjeralicama', rekao je. 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene