Završene su 303. alkarske svečanosti. Na svečanim tribinama trkališta u nedjelju navečer su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i brojni ministri, a ovacije su upućene nogometnom izborniku Zlatku Daliću.

Galerija


Najveća čast pripada slavodobitniku, a to je ove godine 34-godišnji alkar Josip Čačija, čiji je otac također bio dugogodišnji alkar. Slavilo se do kasno u noć.

Vezani članci Premijer Plenković i fra Ante Čovo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Ajde, klekni tamo i moli se. Ajmo, ala!": Fratar Plenkoviću "naredio" da se pomoli, iz Vlade objasnili zašto Ivo Zorica (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Ivo Zorica, s osvojenih osam punata, pobjednik je ovogodišnjega 304. natjecanja Čoje

Od 17 biranih alkara on je presudio 303. Alku. ''Još mi nije jasno skroz, ali mogu reći da sam prezadovoljan. Sto sam kila lakši, sve je prošlo. Zadnjih mjeseci smo trenirali po polju, po cijele dane konj, konj, konj'', rekao je Čačija.

U obiteljskoj kući na glavnoj sinjskoj ulici okupili su se rođaci. Sreća je bila velika. Otac pobjednika bio je dugogodišnji alkarski momak. ''Gospe nas je uslišila s neba'', rekao je njegov otac Miro Čačija.

Josip je elektrotehničar i ronilac u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nije oženjen, a djevojka Ena zadnjih dana prednost je morala dati Alci. ''To je njegova pobjeda. Ja sam ponosna. Zadnja tri dana rekao je da mu ne dolazim. Kaže - treba mu koncentracija'', rekla je Ena.

Sinoć su sinjske ulice i trgovi bili puni. U čast pobjednika održana je svečana večera u Alkarskim dvorima.

Nogometni izbornik Dalić dobio je pljesak na trkalištu, a kasnije se neumorno slikao s malim Sinjanima. Predsjednica je istaknula koliko je iseljavanje i mali broj rođenih poguban za Hrvatsku i Sinj. Ali uz lijepe riječi trebat će kraju uz rijeku Cetinu i vrlo konkretnih političkih poteza da bi ovdje sutra rasli neki novi alkari.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.