Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko finale

Josip Čačija pobjednik 303. Sinjske alke, u svečanoj loži i mnogi visoki uzvanici

Sofija Preljvukić uživo iz Sinja prati Sinjsku alku (Foto: Dnevnik.hr)
Sofija Preljvukić uživo iz Sinja prati Sinjsku alku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sofija Preljvukić uživo iz Sinja prati Sinjsku alku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U nazočnosti velikog broja gledatelja iz cijele Hrvatske i državnog vrha, u nedjelju poslijepodne održana je 303. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću.

Slavodobitnik 303. Sinjske alke je 34-godišnji alkar Josip Čačija, s osvojenih osam punata.

Pročitajte i ovo U ophodnju s Galjskim mačkarama Stara tradicija U ophodnji s Galjskim mačkarama: Povorku čine samo muškarci, preuzeli i uloge žena Ilustracija nesreća na alkarskom trkalištu Vozačica koja je u Sinju udarila djevojčicu i pobjegla sama se javila policiji

Čačija je u prvoj utrci upisao dva punta, a u drugoj i trećoj po tri tako da je ovogodišnja Alka pobjednika dobila bez pripetavanja, uzbudljive završnice natjecanja izjednačenih alkara.

Slavodobitnik Čačija je pripadnik Hrvatske ratne mornarice, Bojne obalnog motrenja i obavješćivanja, a više puta sudjelovao je i u natjecanjima za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga i u drugim sportskim natjecanjima OS RH. Na Sinjskoj alci je debitirao u povorci još 2005., dok je 2010. prvi put bio kopljanik. Njegov otac Ilija Miro dugo je bio alkarski momak.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je slavodobitniku i istaknuo: "Čestitam na pobjedi, koja ima poseban značaj upravo na 23. obljetnicu operacije Oluja, veličanstvene operacije i krune pobjeda u Domovinskom ratu. Hrvatska vojska dala je još jednog pobjednika i čast je trijumfirati na ovoj manifestaciji koja spaja tradiciju i podsjeća na višestoljetno junaštvo hrvatskih alkara“.

Desetniku Čačiji također su čestitali načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ivo Raffanelli istaknuvši kako su ponosni što je ime hrvatskog vojnika upisano u povijest Sinjske alke.

Od Viteškog će alkarskog društva (VAD) Sinj dobiti slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice, zlatnu plaketu Alke i 40 tisuća kuna, dok će od pokroviteljice Alke, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobiti zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom. Njegov momak će od VAD- a dobiti zlatnu plaketu Alke, a od predsjednice srebreni prsten s hrvatskim grbom i jataganom.

Alkarsko natjecanje kojim se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću održano je pred brojnim gledateljima iz cijele Hrvatske i državnim vrhom.

Alkarski vojvoda Boško Ramljak u tradicionalnom je obraćanju uoči Alke istaknuo činjenicu da se ovogodišnja Alka poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je prije 23 godine oslobođena većina hrvatskog teritorija okupiranog od pubunjenih Srba

Vojvoda je zahvalio svim sudionicima te oslobodilačke operacije, među kojima je bilo i puno Sinjana.

Pozdravljajući poimenice visoke uzvanike na Sinjskoj alci, Ramljak je posebna priznanja dao premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović te izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću koji je nagrađen posebnim pljeskom publike.

U svečanoj loži, uz državni vrh okupili su se ministri i saborski zastupnici, lokalni čelnici, ali i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, članovi diplomatskog zbora.

Vojvoda je Vladu pohvalio za povratak dostojanstva i vrijednosti Domovinskom ratu, "poljuljanih u nedavnoj prošlosti", kadrovska rješenja kojima se iskazalo poštovanje prema braniteljima, pozitivne pomake na strateškoj razini kakvi se ne pamte od 90-ih godina, te afirmaciju "Oluje" kao legitimne i legalne vojno-redarstvene operacije.

Ustvrdio je i kako su ti ključni uspjesi ostvareni jer je u kadrovskoj križaljci ove vlade napokon bilo mjesta za istaknute ratne zapovjednike na čelu s legendarnim zapovjednikom 4. gardijske brigade Damirom Krstičevićem . "Kao hrvatski branitelj sada vidim pozitivne promjene i osjećam da se dostojanstvo vraća" , rekao je Ramljak zahvalivši na tome i ministru branitelja Tomi Medvedu.

Predsjednici Republike odao je priznanje što ona, kao i cijeli državni vrh, "nijednom svojom gestom, činom ili propustom nije dovela u pitanje opravdanost, legalnost i legitimnost oslobodilačkih operacija, što nikada nije zatajila istinu o Domovinskom ratu i brutalnoj agresiji na Hrvatsku, od koje smo se imali pravo i obavezu braniti".

"Nama hrvatskim braniteljima to je posebno važno jer je hrvatska sloboda skupo plaćena, desecima tisuća poginulih branitelja i civila, velikim brojem ranjenih i raseljenih kao i nesagledivom materijalnom štetom koju će osjećati generacije", rekao je Ramljak.

Na kraju je i pohvalio hrvatsku nogometnu reprezentaciju na čelu s izbornikom Dalićem jer su pokazali kako se treba boriti za narod i domovinu. "Cijeli svijet nam se divi, kao da smo se oslobodili svih kompleksa, zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo", rekao je alkarski vojvoda aludirajući na srebrnu medalju nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i doček koji im je organiziran u domovini.

I ove godine na trkalištu je 17 alkara, natjecanje traje oko dva sata, a pobjednik je onaj alkar koji najviše puta kopljem pogodi alku "u sridu" u punom trku na konju.

Sinjskom alkom obilježava se pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. a ta je viteška igra 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene