Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U siječnju zatečena 21 talijanska ribarica u ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku siječnja u Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu zatečeno je 21 ribarsko plovilo pod talijanskom zastavom, izjavila je danas glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan.

Po riječima glasnogovornice ribarskim plovilima uočenim u ZERP-u od 1. siječnja 2008. upisuje se ime, broj i luka pripadnosti te se upućuju da napuste ZERP, s upozorenjem da će, ako budu ponovno zatečene da ribare u zaštićenom pojasu, biti sprovedene u najbližu hrvatsku luku, a odgovorne osobe procesuirane i kažnjene po hrvatskim pravnim propisima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveni radarom Talijanska ribarica u hrvatskim vodama Slika nije dostupna Talijanska koćarica vratila se u Italiju

Tvrdnje hrvatskih ribara kako u blizini Palagruže Talijani noću kisikom love ribu i jastoge nije mogla komentirati jer, kako je rekla, ne raspolaže tim podatcima.

Halužan podsjeća kako se ZERP nadzire po mjesečnim planovima zajedničkih akcija na moru osam područnih jedinica iz mjerodavnih ministarstava i operativnih tijela na području lučkih kapetanija.

Taj posao provodi tri godine i šest mjeseci Vladina Koordinacija za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.

Rad Koordinacije zasniva se na zajedničkom djelovanju područnih koordinacija osam ministarstava (mora, unutarnjih i vanjskih poslova, obrane, financija, poljoprivrede, zaštite okoliša i kulture) tako da se akcije planiraju za svaki mjesec unaprijed, a izvješće o poduzetim akcijama i mjerama dostavljaju se Stručnom tijelu Koordinacije na kraju svakog mjeseca na potvrdu.

Područne koordinacije operativne i inspekcijske poslove najčešće obavljaju mješovitom posadom djelatnika lučkih kapetanija, pomorske policije, ribarske inspekcije, Državnog inspektorata na plovilima lučkih kapetanija, pomorske policije i Hrvatske ratne mornarice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene