Čukovec kraj Ludbrega mogao bi se slobodno zvati Jagodnjak! Kraljicu voća, jagodu, tamo uzgaja svaka druga kuća, a iako su im pripremili mjere pomoći, čini se da ih uzgajivači neće trebati.

Galerija Jagode iz Čukovca - 3 Jagode iz Čukovca - 1 Jagode iz Čukovca - 2 +2 Jagode iz Čukovca - 4

Crvene se ludbreška polja, od jutra se beru jagode. Nekoliko metara dalje prodavači dočekuju svoje kupce. Kupci hvale jagode. Slatke su, fine i kupuju ih nekoliko puta tjedno. U Čukovcu, naselju blizu Ludbrega, živi dvjestotinjak stanovnika, no svaka druga obitelj uzgaja jagode. Stoga su mještani s pravom svoje selo prozvali selo jagoda.

Vezani članci Cibonin toranj Cibonin toranj u Zagrebu ima novog vlasnika Samir Hadžić Direktor Uljanika o mogućoj prodaji većinskih udjela: "Cijena koja je ponuđena govori koliko vrijedi tvrtka"

"Od nekad je poznat Čukovec po jagodama, žene su vlakom, autobusom vozile to nekad davno... Mi smo to nastavili dalje i sviđalo nam se to", objašnjava nam Ljiljana Lazić.

Danas se najviše proda na kućnom pragu. Kilogram prodaju za 35 do 40 kuna, ovisi o tome kako su posudice popunjene, a prodaja, kažu, ide odlično. No polja su se s godinama smanjila jer nedostaje radnika. Uglavnom se radi o obiteljima i supružnicima.

No kad je berba, uskaču i veliki i mali. Iako su susjedi konkurencija, kažu, to se ne osjeti. "Imamo svoje mušterije koje smo zadržali, znaju gdje smo i oni dolaze redovito", govori nam Milka Petković, a Ljiljana dodaje kako se svatko muči na svoj način i gleda kako da sve proda.

U prodaji je koronavirus donio novitete - na štandovima ispred kuća dezinficijens, a prodavačice pod maskama. Svojim proizvođačima spreman je pomoći i Grad Ludbreg.

"U ovom trenutku koronakrize grad je osigurao sredstva za sve proizvođače jagoda u slučaju da ne budu mogli izaći na tržište.  Osigurali smo otkup svih zrelih jagoda koje se ne budu mogle prodati", zaključio je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Kako je krenulo, čini se da takvih neće biti mnogo.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju