Hrvatsku je šokirao nedavni slučaj iz Osijeka, gdje je nepoznati počinitelj u tijelo psa stavio petardu i aktivirao je. Nesretna je životinja nakon nekoliko dana skončala u veterinarskoj ambulanti. Sličan se slučaj dogodio i u Rijeci, ali je ovaj dobio sretniji završetak.

Galerija


Brutalno pretučena, vezanih šapa i bez svijesti, jednogodišnja je kujica pronađena u šumi kod Rijeke.

Vezani članci Kampanja protiv držanja pasa na lancu - 1 Kampanja za zabranu stalnog držanja pasa na lancu prikupila 40.000 potpisa: "Izađe inspekcija i što utvrdi, ništa!“ Izgladnjeli pas Izgladnjivao haskija kako bi se osvetio bivšoj: Pas je bio kost i koža, a pogledajte ga sad!

"Izudarana je. Znači, bila je puna podljeva, hematoma, niste je smjeli nigdje dirnuti. Tresla se, tremor je imala, nekontrolirane kretnje. Nije mogla gutati, ništa jesti. Jednostavno je ležala i disala, to je jedino što je ona prvih par dana mogla", rekla je veterinarka Milka Mijanović, voditeljica Skloništa za životinje Lič.

"Nismo vjerovali da će preživjeti ali, evo, i to se dogodilo", dodala je Mijanović.

Nakon dva tjedna cjelodnevne brige djelatnika Skloništa za životinje u Liču, Maša je ponovno stala na svoje noge. Za oko mjesec dana mogla bi potražiti novi, topli dom u kojemu će ju netko zaista voljeti.

Maši je ime dao Božidar Maksan, koji volonterski u šetnju izvodi pse koji su u Skloništu.

"Ja sam stvarno miroljubiv čovjek, ali ovakvoga bi za pete objesio", rekao je Maksan o osobi koja je zlostavljala Mašu.

Od srpnja 2017., kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja, vidi se, kažu, poboljšanje.

"Ja sam tu zaposlena pet godina i u pet godina vidim pomake. Prije su psi stalno dolazili, teže ih je bilo udomljavati, a sad su ljudi nekako puno svjesniji", rekla je Ivana Pleše, djelatnica Skloništa za životinje Lič.

Zakon je u Mašinom slučaju vrlo jasan: tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli i patnje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Na području Policijske uprave primorsko-goranske u dvije godine zabilježeno je šest takvih slučajeva i u četiri su počinitelji otkriveni. Valja se nadati da će policija pronaći i nečovjeka koji se iživljavao na Maši.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr