Nakon noći u pritvoru i ispitivanja u tužiteljstvu, Ivan Đakić poslijepodne je doveden i na sud koji ga je pustio na slobodu. Određena mu je mjera opreza, ali ne i istražni zatvor koji je tražilo tužiteljstvo. Osude zbog govora mržnje stižu i od državnog vrha.

Galerija Pisanje komentara na internetu (Foto: Getty Images) +0 Javno poticanje na mržnje i nasilje (Foto: Dnevnik.hr)

Kao javno poticanje na nasilje i mržnju policija je u pet godina evidentirala 65 kaznenih djela. Sve bilježi i Državno odvjetništvo čiji podaci govore da raste broj prijava, no da se ponekad radi o prekršajnom, a ne o kaznenom djelu. Navode i da je najčešće javno poticanje na nasilje i mržnju putem interneta, odnosno društvenih mreža.

Vezani članci Boris Milošević Milošević osudio nedavne napade u Splitu i Vukovaru: ''Strašno i sramotno je da se to uopće događa'' Računalo, ilustracija Stigla ga je karma: Mladić pozivao na nasilje prema navijačima nogometnog kluba, pa zaradio kaznenu prijavu

U 2017. godini stiglo im je 66 prijava, među njima i za 11 maloljetnika. Podignuli su 12 optužnica, jednu i protiv maloljetnika. Doneseno je 11 presuda, od čega tri protiv maloljetnih osoba. Sve su bile osuđujuće, no s uvjetnim kaznama i odgojnim mjerama. Još se čeka zakon koji će kažnjavati govor mržnje na internetu.

"Što se tiče zakonskog okvira on će biti u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu, nositelj će biti Središnji državni ured za digitalno društvo", kazao je premijer Andrej Plenković.

Odvjetnica Vesna Alaburić pak kaže da posebni propisi za društvene mreže nisu potrebni, već da su dovoljni postojeći zakoni. "Što se tiče govora mržnje pravni je standard da kaznenom progonu trebaju podlijegati samo oni najopasniji oblici govora mržnje, kojima se poziva druge na nasilje i mržnju. Naše kazneno zakonodavstvo je ovoga trenutka u tim okvirima", smatra Alaburić.

A za javno poticanje na nasilje i mržnju najviša kazna je tri godine zatvora.

Podsjetimo, Ivan Đakić ispitan je u tužiteljstvu, potom doveden na sud. Zbog opasnosti od ponavljanja djela za Ivana Đakića tražio se istražni zatvor. No, pušten je na slobodu uz mjeru opreza. "Meni je žao što se to tako dogodilo. Svi griješimo. Da nisam to ja objavio da je to netko drugi objavio, vi ne bi ni digli prašinu'', kaže Đakić.

"Nema nikakvih riječi opravdanja za takvo nešto. Žao mi je da se pojedinačni incident opet diže na razinu toga da u Hrvatskoj postoje nekakvi problemi jer većina hrvatskog društva je čestitala svojim prijateljima koji su proslavili Božić'', kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju