U općini Satnici Đakovačkoj nedjelje su postale neradne. Tu odluku pozdravljaju i radnici i poslodavci, ali i kupci. Rad nedjeljom trebao bi u prvoj polovici godine biti regulilran na razini cijele Hrvatske.

Galerija


Nedjeljom u općini Satnica Đakovačka trgovine ne rade, a prodavačice su kod kuće s djecom. Prodavačica Mihaela Hodak iz Gašinaca nedjelje i blagdane od ove godine provodit će s obitelji.

Vezani članci Trgovina, ilustracija ''Dostavite mi iznos, bez imena dužnika...'': Crnogorac divnom gestom dirnuo vlasnika lokalne trgovine i svoje sugrađane Police s odjećom u trgovačkom lancu prekrivene folijom - 3 Ljudi i dalje negoduju zbog polica s odjećom prekrivenih folijom: ''Možeš kupiti hranu, ali ne možeš cipele i donje rublje''

''To mi znači sve. Znači mi obiteljski ručak, druženje s djecom, proveden dan s obitelji. To mi je bio najljepši poklon za Božić'', kaže Mihaela.

Sve je krenulo kao inicijativa na sjednici općinskog vijeća. ''Odlučili smo uložiti napore te je načelnik nakon toga krenuo u pregovore s trgovcima koji posluju na području naše općine. Nije bilo lako ispočetka, ali, evo, naišli smo na razumijevanje'', kazala je Božana Rogalo,pročelnica u Općini Satnica Đakovačka.

Demografska mjera

Dva različita trgovca pristala su blagdanima i nedjeljama zatvoriti sve tri prodavaonice u kojoj radi desetak žena. Odluku su podržali i kupci. U Satnici Đakovačkoj, gdje se uskoro otvara novi vrtić, a škola i sva infrastruktura već postoje, neradnu nedjelju smatraju i demografskom mjerom.

U prvoj polovini ove godine država bi trebala rad nedjeljom regulirati na razini cijele Hrvatske. Vlada je sklona Austrijskom modelu prema kojemu trgovci svoja vrata nedjeljom mogu otvoriti tek nekoliko puta u godini. Za to se zalaže i Sindikat trgovine.

''Tu inicijativu da nedjelja bude neradna u trgovini podržavaju mnogi poslodavci i to ne samo s kontinenta, nego isto poslodavci koji rade baš u srcu turističke sezone'', kaže predsjednica Sindikata Zlatica Štulić.

Uz Satnicu Đakovačku sličan dogovor s trgovcima u Slavoniji ima i općina Ivankovo, a nastoje ga postići i u Semeljcima, Strizivojni, gradu Valpovu. No, vrata nedjeljom u većim gradovima moći će zatvoriti samo zakonska izmjena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr