Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"najljepši poklon"

Trgovine u ovoj općini nedjeljom zatvorile vrata: "Ispočetka nije bilo lako, ali evo, naišli smo na razumijevanje"

Neradna nedjelja/Ilustracija - 2
Neradna nedjelja/Ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Neradna nedjelja/Ilustracija - 2 Neradna nedjelja/Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Hodak Obitelj Hodak Foto: DNEVNIK.hr Neradna nedjelja/Ilustracija - 3 Neradna nedjelja/Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Neradna nedjelja/Ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
U općini Satnici Đakovačkoj nedjelje su postale neradne. Tu odluku pozdravljaju i radnici i poslodavci, ali i kupci. Rad nedjeljom trebao bi u prvoj polovici godine biti regulilran na razini cijele Hrvatske.

Nedjeljom u općini Satnica Đakovačka trgovine ne rade, a prodavačice su kod kuće s djecom. Prodavačica Mihaela Hodak iz Gašinaca nedjelje i blagdane od ove godine provodit će s obitelji.

Pročitajte i ovo Hrvatski obrtnici i njihovi proizvodi - 1 prigodna prodaja Rupa u zakonu ili? Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o sajamskim danima Ilustracija Novi Zakon na snazi Više nema šopinga nedjeljom: Postoje neke iznimke, na snagu stupio novi raspored

''To mi znači sve. Znači mi obiteljski ručak, druženje s djecom, proveden dan s obitelji. To mi je bio najljepši poklon za Božić'', kaže Mihaela.

Sve je krenulo kao inicijativa na sjednici općinskog vijeća. ''Odlučili smo uložiti napore te je načelnik nakon toga krenuo u pregovore s trgovcima koji posluju na području naše općine. Nije bilo lako ispočetka, ali, evo, naišli smo na razumijevanje'', kazala je Božana Rogalo,pročelnica u Općini Satnica Đakovačka.

Demografska mjera

Dva različita trgovca pristala su blagdanima i nedjeljama zatvoriti sve tri prodavaonice u kojoj radi desetak žena. Odluku su podržali i kupci. U Satnici Đakovačkoj, gdje se uskoro otvara novi vrtić, a škola i sva infrastruktura već postoje, neradnu nedjelju smatraju i demografskom mjerom.

U prvoj polovini ove godine država bi trebala rad nedjeljom regulirati na razini cijele Hrvatske. Vlada je sklona Austrijskom modelu prema kojemu trgovci svoja vrata nedjeljom mogu otvoriti tek nekoliko puta u godini. Za to se zalaže i Sindikat trgovine.

''Tu inicijativu da nedjelja bude neradna u trgovini podržavaju mnogi poslodavci i to ne samo s kontinenta, nego isto poslodavci koji rade baš u srcu turističke sezone'', kaže predsjednica Sindikata Zlatica Štulić.

Uz Satnicu Đakovačku sličan dogovor s trgovcima u Slavoniji ima i općina Ivankovo, a nastoje ga postići i u Semeljcima, Strizivojni, gradu Valpovu. No, vrata nedjeljom u većim gradovima moći će zatvoriti samo zakonska izmjena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene