Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U oku Puljanke pronađen crv dug 12 cm

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog globalnog zatopljenja i u Istri su se pojavile neke bolesti uobičajene za tropske krajeve. Potkraj prošle godine na zaraznom odjelu pulske bolnice pomoć je pružena 48-godišnjoj Puljanki koja je nekoliko mjeseci imala teške glavobolje, a oko ju je nesnosno svrbjelo.

Dugo joj liječnici nisu mogli pomoći. Okulist je naposljetku ustanovio da je najvjerojatnije zaražena Dirofilarijom repens, prenosi Večernji list. Na bulbarnoj sluznici oka izvađen je crv dugačak 12 centimetara! 

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Na sreću, bolesnoj ženi nisu ostale trajne posljedice. Voditelj zaraznog odjela pulske bolnice doktor Edi Terlević objašnjava: 'Posrijedi je zoonoza ili bolest pasa koju prenose komarci. Ako komarac ubode psa koji ima takvog nametnika, te nakon toga ubode čovjeka, i čovjek može dobiti neugodnog nametnika koji putuje tijelom, ali se nikad dokraja ne razvije u crva koji može ostaviti jajašca'.

'Tako je, čini se, potkraj prošle godine zaražena i Puljanka. Nakon što smo konstatirali bolest kod gospođe, kontaktirali smo i s našim veterinarima. Pregledano je 65 pasa u Puli, a tri su psa bila pozitivna na Dirofilariju. Inače, komarac ne može bolest prenijeti s čovjeka na čovjeka, nego samo sa životinje, u ovom slučaju psa', objašnjava doktor Terlević. Drži da promjena klime pogoduje pojavi tropskih parazitskih bolesti koje su vrlo neugodne.

Dirofilaria repens nije smrtonosna za čovjeka. Terlević kaže da je među stanovnicima oko rijeke Po u Italiji zabilježeno 200-tinjak oboljelih, a u Šri Lanci ili na Kanarima to je uobičajena bolest. 

Parazit unesen ubodom komarca preko kože putuje kroz tijelo, može izići (to se vidi kao čvor) bilo gdje, od lakta do najneobičnijih mjesta. 

Primjerice, u Šri Lanki je u oko 30 posto slučajeva crv pronađen na mošnjama kod muškaraca!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene