Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FOTO: Upoznajte Vladino osvježenje

U Novu s novim ministrima: Dolaze Mesić, Božinović, Dalić i Bačić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se nekim ministrima na suradnji te ih je zamijenila novim ljudima.

Davor Božinović, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) i posebni izaslanik premijerke za jugoistočnu Europu predložen je za novoga ministra obrane.

Pročitajte i ovo Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost" Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) uoči sjednice Murganić doživjela nezgodu ispred Vlade: "I to je jedan od razloga zašto odlazim"

>> VIDEO: 'Šuker se puno naradio i zasigurno se i puno umorio'

>> 'Došlo je do toga da stvari više nisu mogli sakriti'

>> Odlaze Šuker, Biškupić, Matulović-Dropulić i Vukelić

>> Oni odlaze: Ministri kojima se Kosor zahvalila na suradnji

Božinović je rođen u Puli 27. prosinca 1961. i trebao bi na dužnosti ministra obrane zamijeniti dosadašnjega ministra obrane Branka Vukelića. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U njegovu bogatom radnom iskustvu među ostalim su i obnašanje dužnosti državnoga tajnika za europske integracije u MVPEI-ju, veleposlanika Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u (2005.) te predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Božinović bio veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori

Tijekom dosadašnje diplomatske karijere bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori (2002.) te koordinator za odnose sa SRJ u Ministarstvu vanjskih poslova RH u rangu veleposlanika.

Na početku karijere, 1987. radio je kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a od 1990. bio je predsjednik Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH.

Radio je i kao viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH te savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sofiji. Govori engleski i bugarski jezik, oženjen je i otac je dvoje djece. Davor Božinović nije član ni jedne političke stranke.

Branko Bačić, kojega je premijerka predložila za novog ministra zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva, saborski je zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a obnaša i dužnost glavnog tajnika HDZ-a.

Bačić je rođen 7. lipnja 1959. u Dubrovniku. U Blatu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je 1982. na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svojoj profesionalnoj karijeri bio je državni tajnik za more i to 2008. u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a od 2004. do 2008. u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Bio je načelnik Općine Blato (1993. - 2004.). te direktor Uprave za katastar i geodetske poslove SO Korčula od 1982. do 1993. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao hrvatski branitelj od 1991. do 1992.

Član HDZ-a od 1990.

Branko Bačić član je HDZ-a od 1990. Na XIII. Općem Saboru HDZ-a 2009. izabran je za glavnog tajnika HDZ-a, a 2008. na XII. Općem Saboru te stranke izabran je za člana Predsjedništva HDZ-a. Od 1998. do 2003. bio je potpredsjednik i član predsjedništva Saveza gradova i općina RH.

Od 1990. do 2008. bio je član Općinskog odbora HDZ-a Blato, potpredsjednik Županijskog odbora Dubrovačko-neretvanske županije te član Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a Govori engleski jezik, oženjen je i otac dvoje djece. Hobi su mu vinogradarstvo, podrumarstvo, maslinarstvo, nogomet, šah i čitanje.

Jasen Mesić je predložen za novoga ministra kulture Republike Hrvatske, a inače je ravnatelj Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu u Ministarstvu kulture.

Jasen Mesić, rođen je u Zagrebu 1972. Povijest i arheologiju diplomirao je u Zagrebu, te u Italiji na Academiji per metodologia e tecnica di archeologia subaquea. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Pohađa postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Voditelj podvodnih TRIMIX projekata

U srpnju 2005. bio je imenovan pomoćnikom ministra kulture te je vodio istraživanje Viška bitka kada je otkriven brod Re'd Italia. Početkom 2005. postao je pročelnik Službe za arheologiju HRZ-a. Od 2004. zaposlen je kao savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Odjelu za podvodnu arheologiju.

Uz ostalo, bio je voditelj podvodnih TRIMIX projekata (Vis 2003. i Paški brodovi 2004.) koji se smatraju najdubljim istraživanjima u Republici Hrvatskoj, voditelj pregovora s Comex-om i CNRS-om u Marsseillu (2003.) te delegat Republike Hrvatske na simpoziju posvećenom podvodnoj kulturnoj baštini u Italiji (2003.).

Jasen Mesić je ronilac od 1990., vojni je ronilac od 1991. te znanstveni ronilac od 1992. Mesić je i ronilački spasioc, specijalista za olupine te instruktor

Mesić je također od 1992. (u statusu studenta) stalni član ekipe za podvodna arheološka istraživanja Ministarstva kulture RH te je uključen u više međunarodnih istraživačkih projekata na Jadranu (Brijuni islands, St. Istvan wreck, Pag island, Statua - Apoksiomenos-Wreck project itd.)

Vojni i znanstevni ronilac, ronilački spasioc, specijalist za olupine

Autor je pet znanstvenih radova te dva znanstvena panela (Venezia 2000, Plymouth 2001). Kao predavač sudjelovao je na više stručnih skupova, član je vladinog tima za sprječavanje zagađenja s olupina te je koautor knjige 'Tajne Jadrana'. Koautor je dokumentarnog filma 'Avion koji je sletio na morsko dno' te suradnik više časopisa (National Geografic, Meridiani, Vjesnik).

Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom, a pasivno zna mađarski i španjolski. Ronilac je od 1990., vojni je ronilac od 1991. te znanstveni ronilac od 1992. Ronilački je spasioc, specijalista za olupine te instruktor. Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009. Bio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, sada je član Gradskog odbora HDZ-a. Zastupnik je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Mr.sc. Martina Dalić (1967.) predložena je Saboru za novu ministricu financija. Ona od 2008. obnaša dužnost predsjednice Uprave Partner banke, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završila i postdiplomski studij.

U Ministarstvu financija zapošljava se 1995., a 1997. postaje pomoćnica ministra financija i vodi cijelu upravu. Iz Ministarstva financija odlazi u Privrednu banku Zagreb, gdje 2000. godine postaje glavni ekonomist. Nakon pobjede HDZ-a na izborima vraća se u Ministarstvo financija na funkciju državne tajnice.

Godine 2005. preuzima vođenje Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i zamjenica je glavnog voditelja pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Uz to, pregovara o financijskim odredbama. Mr.sc. Martina Dalić, bivša državna tajnica Ministarstva financija i šefica Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, bila je u Vladi od 2004. do 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene