Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena birališta u Pakistanu, ubijeno pet osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 64.000 birališta otvoreno je u ponedjeljak ujutro u Pakistanu gdje 80 milijuna ljudi bira parlament u jedinoj muslimanskoj nuklearnoj sili, koja budi zabrinutost u regiji i svijetu jer je mjesecima u dubokoj političkoj krizi koju prati niz najtežih terorističkih napada u svojoj povijesti.

Deseci tisuća vojnika osiguravaju birališta koja nadzire tisuću
međunarodnih promatrača i novinara, a takvom demonstracijom sile vlasti žele spriječiti uglavnom samoubilačke napade i odgovoriti na prijetnje terorista da će remetiti izborni proces.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

Samoubojice bliske Al Qaidi i talibanima učinili su 2007.
najsmrtonosnijom godinom u povijesti Pakistana po broju poginulih u terorisitčkim napadima. U 2007. ubijeno je više od 800 ljudi, a od početka 2008. godine palo je stotinu žrtava.

No izbori će ponajprije odlučiti o sudbini predsjednika Perveza Musharrafa, čija je popularnost počela padati prije godinu dana kada je smijenio suca vrhovnog suda zbog zloporabe ovlasti, nakon čega je krenuo niz svakodnevnih prosvjeda.

"U svakom slučaju, Musharraf je gubitnik" izbora, drži politolog Shafwat Mahmood.

U slučaju pobjede Musharrafu sklonih stranaka, oporba, koja je predsjednika unaprijed optužila za "namještanje izbornih rezultata", obećala je masovne prosvjede. Ako pak oporba osvoji dvotrećinsku parlamentarnu većinu, Musharrafu prijeti svrgavanje s vlasti.

Analitičar Rasul Baksh Rais drži da je jedno sigurno: "Čak i ako Musharraf uspije politički preživjeti, bit će marginaliziran. Ako ne odjednom, on će postupno odlaziti sa scene".

Sjedinjene Države izgubile bi time ključnog saveznika u regiji u ratu protiv terorizma pokrenutom 2001., protiv talibana u susjednom Afganistanu. Zabrinut zbog niza atentata kakvima u Pakistanu nije bilo presedana, SAD je zato zadnjih mjeseci snažno pritiskao Musharrafa, čija se vojska od 2002. borbi protiv fundamentalista u vlastitoj zemlji, koji su bliski afganistanskim talibanima, te protiv ogranka terorističke mreže Al Qaide.

Pod takvim pritiskom, general Musharraf, koji je vlast osvojio 1999. godine pučem bez krvoprolića, svukao je krajem 2007. vojnu odoru i za vrhovnog zapovjednika imenovao Ashfaqa Kayanija, koji je odredio časnicima da se ne miješaju u politiku.

Analitičari su, međutim, uvjereni da će se rat protiv terorizma
nastaviti bez obzira tko bude na vlasti pa Shafwat Mahmood tvrdi da bi "protuterirostitički rat mogao dobiti nov poticaj jer bi legitimna vlast imala narodnu potporu u ratu protiv terora, što s Musharrafom nije slučaj".

Pakistan je, međutim, država koja je više od polovicu od svojih 60 godina živjela u ritmu pučeva koje su izvodili generali i civilnih vlada koje je vodila vojska.

"Bez obzira tko bude na vlasti, pakistanska vojska i obavještajne službe nastavit će protuterorističku borbu", predviđa direktor Međunarodnog centra za istraživanje političkog nasilja i terorizam u Singapuru, Rohan Ugunaratna, te podjseća da je terorizam najveća prijetnja", za islamsku republiku, jedinu nuklearnu silu u muslimanskom svijetu.

Ubijeno pet osoba, među njima i kandidat na izborima


Pet osoba, među kojima i oporbeni kandidat, ubijeno je u ponedjeljak na istoku Pakistana, nekoliko sati prije početka izbora, objavila je u ponedjeljak policija.

Nepoznate osobe pucale su na automobil kandidata stranke bivšega premijera i oporbenog čelnika Nawaza Sharifa u Lahoreu u pokrajini Pendjab, rekao je šef policije Malik Iqbal.

Ubijeni su kandidat za mjesto u pokrajinskom parlamentu Asif Ashraf, njegov tajnik, zaštitar i još jedna osoba, dok je jedan Ashrafov pristaša od posljedica ranjavanja umro u bolnici.

Izborna komisija odgodila je glasovanje u toj izbornoj jedinici.
Više od 80 milijuna birača na oko 64.000 birališta u ponedjeljak glasuje za parlament u jedinoj muslimanskoj nuklearnoj sili, koja budi zabrinutost u regiji i svijetu jer je mjesecima u dubokoj političkoj krizi koju prati niz najtežih terorističkih napada u svojoj povijesti.

Birališta koja nadzire tisuću međunarodnih promatrača i novinara osiguravaju deseci tisuća vojnika kako bi se spriječili samoubilački napadi i prijetnje terorista da će ometati izborni proces.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene