Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 3 na 2 sata ujutro

Na zaboravite! Večeras pomičemo sat unazad, možda i posljednji put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena.

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak kako se ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada.

Pročitajte i ovo Počinje zimsko računanje vremena - 2 Zimsko računanje vremena Ne zaboravite, večeras se pomiče sat! Osim te promjene stiže nam još jedna koja se odnosi na struju Slika nije dostupna Zimsko vrijeme Ne zaboravite večeras pomaknuti kazaljke

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata ujutro računa kao 2 sata ujutro, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine, no podsjetimo, sezonsko pomicanje sata na ljetno i zimsko računanje vremena ukida se već od sljedeće godine.

Iduće godine, posljednje pomicanje sata

Posljednji put, satove ćemo pomaknuti 2019. godine, ili u ožujku ili u listopadu, ovisno o tome odlučimo li se za zimsko ili ljetno računanje vremena. Odluku o tome koje ćemo vrijeme izabrati, donijet ćemo sami.

Da žele ukidanje pomicanja sata, Europljani su se izjasnili u javnom savjetovanju. I to njih 84 posto više ne želi takvu praksu jer smatraju da bi od toga sada imaju samo negativne posljedice.

Kao jedan od glavnih razloga za ukidanje pomicanja sata ispitanici su naveli povećan broj prometnih nesreća, loš utjecaj na zdravlje, prilagođavanje organizma na promjene svakih šest mjeseci, ali i uštede energije.

U Europskoj uniji, trenutačno su tri vremenske zone. Zapadno-europsko vrijeme imaju stanovnici Irske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva. Srednjoeuropsko vrijeme je u 17 država članica, a istočno-europsko imaju Bugarska, Cipar, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva i Rumunjska.

Države članice koje odluče zadržati trajno ljetno računanje vremena automatski će se prebaciti u sljedeću vremensku zonu, što bi značilo standardno vrijeme plus još jedan sat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene