Pomicanje sata unazad (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Pomicanje sata unazad (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena.


Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak kako se ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada.

Vezani članci Pomicanjhe sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Htjeli - ne htjeli stiže još jedna promjena i nema veze s koronavirusom! Spavanje, ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Sat vremena više za spavanje: Noćas se pomiče sat i počinje zimsko računanje vremena

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata ujutro računa kao 2 sata ujutro, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine, no podsjetimo, sezonsko pomicanje sata na ljetno i zimsko računanje vremena ukida se već od sljedeće godine.

Iduće godine, posljednje pomicanje sata

Posljednji put, satove ćemo pomaknuti 2019. godine, ili u ožujku ili u listopadu, ovisno o tome odlučimo li se za zimsko ili ljetno računanje vremena. Odluku o tome koje ćemo vrijeme izabrati, donijet ćemo sami.

Da žele ukidanje pomicanja sata, Europljani su se izjasnili u javnom savjetovanju. I to njih 84 posto više ne želi takvu praksu jer smatraju da bi od toga sada imaju samo negativne posljedice.

Kao jedan od glavnih razloga za ukidanje pomicanja sata ispitanici su naveli povećan broj prometnih nesreća, loš utjecaj na zdravlje, prilagođavanje organizma na promjene svakih šest mjeseci, ali i uštede energije.

U Europskoj uniji, trenutačno su tri vremenske zone. Zapadno-europsko vrijeme imaju stanovnici Irske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva. Srednjoeuropsko vrijeme je u 17 država članica, a istočno-europsko imaju Bugarska, Cipar, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva i Rumunjska.

Države članice koje odluče zadržati trajno ljetno računanje vremena automatski će se prebaciti u sljedeću vremensku zonu, što bi značilo standardno vrijeme plus još jedan sat.