Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s poplavama

VELIKA GALERIJA Na sjeveru zemlje rekordan vodostaj, uspostavljene izvanredne mjere: "Voda raste, pred nama je nekoliko dana borbe"

Visok vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću - 6
Visok vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću - 6 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Aktualno Galerija Vodostaj u Murskom Središću Vodostaj u Murskom Središću Foto: Hrvatske vode Mura u Murskom Središću - 10 Mura u Murskom Središću - 10 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Mura u Murskom Središću - 11 Mura u Murskom Središću - 11 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Mura u Murskom Središću - 9 Mura u Murskom Središću - 9 Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix +12 Mura u Murskom Središću - 7 Galerija 1/17 >>
Na rijeci Muri uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave od mjerne postaje Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, priopćili su u nedjelju iz Hrvatskih voda, a kroz Mursko Središće zabilježen je rekordan vodostaj od 537 centimetara.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo za Hinu je rekao je da je najviši val kroz Mursko Središće iznosio 537 centimetara.

Prema podacima Hrvatskih voda, dosad rekordan vodostaj Mure u Murskom Središću zabilježen je 15. rujna 2014. kada je imala 528 centimetara.

"Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi", kazao je Rezo.

Dodao je da je situacija pod stalnim nadzorom te da se sada djelatnici Hrvatskih voda spuštaju i nizvodno prema Podravini, odnosno Botovu.

"Tamo očekujemo spajanje rijeka Drave i Mure. Jučer smo dogovorili protokol s HEP-om da oni pri prolasku velikog vala rijeke Mure zadrže što veće količine u svojim jezerima, kako ne bi došlo do visokog vodostaja na mjernoj stanici Botovo", istaknuo je Rezo.

Visok vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću - 6 Vodostaj u Murskom Središću (Foto: Hrvatske vode)

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da mjere od poplava za sad uspijevaju.

Pročitajte i ovo Napad na centar za transfuziju krvi Ima poginulih Rusi lansirali 40 krstarećih projektila na Ukrajinu, stradao i centar za transfuziju krvi: "Pobijediti teroriste pitanje je časti svakoga tko cijeni život"

"Voda još uvijek raste, raste ponovno i u Gornjoj Radgoni, tako da je pred nama nekoliko dana borbe", kazao je Srpak dodajući da je u subotu ujutro rijeka Mura bila oko 400 centimetara iznad vodostaja

Kada je riječ o Dravi, nasip Puščine na lijevoj obali rijeke je izdržao, a noćas, sve do pet sati ujutro, djelatnici Hrvatskih voda radili su sa svojim licenciranim tvrtkama, vatrogascima i civilnom zaštitom, rekao je Hini Rezo te dodao da vjeruje da će nasip izdržati.

Pritisak na Hidroelektranu Varaždin, u općini Cestica zarobljeno pet kuća

"Zasad nemamo značajnija izlijevanja koja bi bila zabrinjavajuća niti značila ugrozu što se tiče zdravlja i života ljudi, odnosno materijalnih dobara, a ono što je interesantno za ovaj visoki val je da će trajati dan, dva. Stalni pritisak na Hidroelektranu Varaždin je između 1950 i 2100 kubika, u kontinuitetu koji dolazi iz smjera Slovenije po rijeci Dravi", istaknuo je Rezo.

Pročitajte i ovo Ilustracija 5,5 po Richteru VIDEO Potres u Kini usred noći: Srušeno 126 zgrada, ima i ozlijeđenih

Dodao je da je u općini Cestica u Velikom Lovrečanu situacija ista kao i u subotu.

"Ostalo je zarobljeno pet kuća, ništa se ne mijenja, vodostaj na tom dijelu ostaje isti, a svi su stanovnici evakuirani", rekao je Rezo.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene