Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dizalice odlaze

Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika"

Aktualno Galerija U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 4 U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 4 Foto: DNEVNIK.hr U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 3 U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 2 U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Galerija 1/4 >>
U Makarskoj je zabranjena visoka gradnja. Plan je stati na kraj betonizaciji i apartmanizaciji.

Dizalice, prašina i megalomanijska gradnja u Makarskoj će još samo kratko potrajati.

"Užaš živi. Znači, ja živim na Zelenci. Zadnje tri godine niti spavamo niti imamo život. Kuće su nam, zidovi, popucali..Strašno nešto.To je užas", ispričala je Martina iz Makarske.

Ali to uskoro odlazi u zaborav. Gradska vlast zabranjuje visoku gradnju.

"Očekujemo da će se kroz četiri do pet godina zaista smanjiti ova ogromna gradnja po kojoj je Makarska bila poznata", objasnio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Postavljaju spremnike U srijedu moguće poteškoće u prometu na ovim zagrebačkim ulicama: Grad moli za razumijevanje

Dosadašnji betonski raj stavlja veto na višestambenu izgradnju. Dugoročan plan je i ograničavanje apartmanizacije s naglaskom na centar grada.

"Prije je ovde samo bilo malo kuća, a gori u onom kraju nije bilo. Sad se gori sve sagradilo", priča Marija.

"I da se previše toga gradi, za velik kapacitet ljudi koji dolazi. Ali mislim da je to donekle i opravdano", smatra Renata.

Graditi i dalje imaju pravo svi oni koji su građevinske dozvole dobili prije ove odluke.

"Izdano ih je dosta, obzirom da je Makarska atraktivna, da je prostor atraktivan, da je potražnja za stanovima u Makarskoj zaista velika", komentirao je Paunović.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Kao i diljem obale, kupuju ih stranci. Mladi podstanari igraju lutriju sa stanovima. Anđela je bila sretne ruke.

"Što se tiče cijene sad, osobno mog iskustva, mislim da je skroz pristupačna. Dakle, to je 200 eura plus režije. Tako da sam stvarno sretna što sam uspjela naći takvo nešto", ispričala je Anđela Zaglav, podstanarka.

No, ona je jedna od rijetkih. Makarska je studijom o turističkom kapacitetu utvrdila kako ima tisuću praznih stanova koji bi se mogli dalje po nižoj cijeni nuditi mladim obiteljima. Za taj pothvat na redu je država.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene