Obavijesti Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Rastu mirovine: Od rujna najveće usklađivanje u povijesti?

Aktualno Galerija Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Foto: Dnevnik.hr Usklađivanje mirovina - 2 Usklađivanje mirovina - 2 Foto: Getty Images Usklađivanje mirovina - 1 Usklađivanje mirovina - 1 Foto: Getty Images +0 Usklađivanje mirovina - 3 Galerija 1/4 >>
Iako u HZMO-u napominju da je prerano za izračun, stručnjaci tvrde da će drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina, zbog inflacije biti značajnije.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. Siječanjsko uskađivanje iznosilo je 2,24 posto. Ovo srpanjsko moglo bi biti rekordno.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Pojavio se vaš lažni profil na društvenim mrežama ili želite ukloniti svoje osobne podatke? Doznajte kako možete "nestati" u virtualnom prostoru Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Kupili ste nešto što vam ne treba ili niste znali što kupujete? Možda ste žrtva trgovca koji je prekršio zakon, doznajte detalje

Tako bar predviđa Željko Šemper iz Hrvatske stranke umirovljenika. Iz HZMO-a napominju kako je je za takve izračune još definitivno prerano, no Šemper, na temelju dosad objavljenih podataka, računa kako bi usklađivanje, u ovom trenutku iznosilo 5,75 posto. 

Imaš pravo, ostvari ga Usklađivanje mirovina - 1 Foto: Getty Images

"To je ako tako ostane. No ako se nastavi ovakav rast potrošačkih cijena, ali i bruto plaća, usklađivanje bi moglo iznositi i šest ili sedam posto", objašnjava.

Na prosječnu mirovinu od 2700 kuna, usklađenje bi značilo prosječno povećanje od oko 155 kuna.   

"To je rekord. Dosad je najveće povećanje bilo 2008. Tada je iznosilo 4,08 posto", kazao je Šemper, uz napomenu da će se točni podaci ipak znati u kolovozu. 

Šempar naglašava potrebu da se mirovine usklađuju kvartalno, umjesto dva puta godišnje zbog galopirajuće inflacije. Podsjetimo, inflacija je u travnju na godišnjoj razini iznosila 9,4 posto. To je najveći rast otkad Državni zavod za statistiku vodi podatke. 

Imaš pravo, ostvari ga Usklađivanje mirovina - 3 Foto: Getty Images

"Za usklađivanje koje je išlo od prvog siječnja - a ljudi su mirovine dobili travnju - za izračun se uzimaju cijene iz ranijeg polugodišta, na primjer, što je poskupjelo u srpnju ranije godine. Od tog povećanja do prve isplate prođe i osam ili devet mjeseci. Tu razliku inflacije već pojede. U vrijeme najveće inflacije, trebalo bi razmisliti da se usklađivanje radi kvartalno", zaključuje Šemper.

Kako se računa usklađivanje mirovina? 

U HZMO-u pojašnjavaju kako se Zakonom o mirovinskom osiguranju mirovine usklađuju od 1. siječnja i od 1. srpnja svake kalendarske godine prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine utvrđenoj prema članku 88. ZOMO-a.

"Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine određuje se zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena iz prethodnog polugodišta u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stope prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj iz prethodnog polugodišta u odnosu na polugodište koje mu prethodi, i to najkasnije dva mjeseca nakon isteka svakog polugodišta", kažu. 

Svota mirovine izračunava se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine iz članka 88. ZOMO-a.

"Osobni bodovi za određivanje mirovine dobivaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi iz članka 81. stavka 8. ZOMO-a pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom", pojašnavaju i dodaju:

"Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (od 1. srpnja 2022.) isplatit će se u rujnu (s mirovinom za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2022." 

Imaš pravo, ostvari ga Usklađivanje mirovina - 2 Foto: Getty Images

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene