Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAH OD KOMPLIKACIJA ZBOG KORONE

Počinje cijepljenje protiv gripe, interes nikad veći: "Količine koje su dosad došle u ljekarnu rasprodale su se u jednom danu"

Počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe i vlada golemo zanimanje za cjepivo. Stizat će u nekoliko navrata, pa liječnici pozivaju na strpljenje i razumijevanje.

U neke ordinacije cjepivo je već stiglo. Stevo Dabić iz Svete Nedelje kaže kako se redovito cijepi posljednjih 25 godina. "Sigurno je sigurno, 100 posto", kaže. Gužve ga ne brinu jer je, dodaje, svoje cijepljenje već dogovorio i među prvima dobio svoju dozu. Ove godine neće biti dovoljno doza za sve.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

"Od naručenih potrebnih količina u ovom času smo dobili nešto manje od 50 posto. Veći je interes i među mladom, zdravom populacijom koja se želi u ovom času cijepiti protiv gripe", kaže Ines Balint.

Doza cjepiva stoji oko 96 kuna. "Besplatno cijepljenje je za sve osobe starije od 65 godina, kao i osobe koje boluju od težih kroničnih bolesti. Svi ostali cjepivo moraju platiti“, dodaje Balint.

Trenutačno se do cjepiva teško može i u ljekarnama. "Došle su male količine i u roku od jednog dana su prodane", kaže magistra farmacije Gabrijela Matić. To ne treba čuditi jer su rezervacije počele još ljetos.

"Prva serija došla je prije neka tri tjedna i za nekoliko dana sve se rasprodalo, 50 tisuća je došlo. Ovih dana dolazi novih 40 tisuća u ljekarne, odnosno malo manje, ali nažalost i broj rezervacija, odnosno broj upita mnogo je veći nego što možemo isporučiti pacijentima", kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Posljednja pošiljka očekuje se u prosincu. Ukupno će stići oko 700.000 doza, koje će stizati u nekoliko navrata i u ordinacije i u ljekarne.

"To ostavljam starijim osobama, ali ako bude cjepivo viška, zašto ne", stav je Brune iz Zagreba.

"Mislim da se trebaju, da, cijepiti ljudi kojima je to potrebno i nadam se da će za njih biti dovoljno", kaže Zagrepčanka Anamarija.

Moći će se cijepiti i u ljekarnama. "Imamo 80 ljekarni koje sudjeluju u projektu i za koje moram reći da su već popunili svoje kapacitete jer imamo više od 24.000 naručenih pacijenata", govori Ana Soldo.

Cijepljenje u većini zemlje počinje u ponedjeljak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene