Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KBC SESTRE MILOSRDNICE

Zagrebački kirurzi prvi put izveli inovativni zahvat: Pacijentu su tumor bubrega - smrznuli. "Ovo je velik napredak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u "Sestre milosrdnice", izveden je minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente - krioablacija (zaleđivanje) tumora - ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva, izvijestili su u utorak iz te bolnice.

Postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega danas je izveo subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a "Sestre milosrdnice" dr. sc. Luka Novosel.

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 centimetara, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica, izvijestili su iz Vinogradske.

Tim je zahvatom, istaknuli su, pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

"Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata", istaknuli su iz KBC-a "Sestre milosrdnice".

Pročitajte i ovo Davor Vagić, novi ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Odluka Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice dobio novog ravnatelja: Čelnik druge najveće bolnice u Hrvatskoj otkrio što će biti sa Zadravec, Vatavuk ima poruku za Beroša

Pročitajte i ovo Davor Vagić u razgovoru s Martinom Bolšec Oblak - 3 Gost Dnevnika Nove TV Liječnik iz KBC-a Sestre milosrdnice: "Mi smo od ožujka na neki način mobilizirani. Ali sad je vrijeme da se podsjetimo gdje i što radimo"

Ravnatelj bolnice Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica također su najavili su da se, osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u toj bolnici planira i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene