Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar Jakovina u društvu kolege Miljenića iz pravosuđa jednim je klikom u Kaznionici Valtura pustio u pogon sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina. Zatvorenici koji na njima rade, umjesto dosadašnjih 40 hektara, obrađivat će 440. Ovakvi bi sustavi mogli biti spas za hrvatsku poljoprivredu.


Umjesto dosadašnjih 40 hektara, u kaznionici Valtura od danas se navodnjava 440. Novi sustav, povećat će proizvodnju hrane. 'Poljoprivreda uz sve prednosti ima jedan nedostatak, a to je da u toj proizvodnji krov te hale nije ni betonski ni limeni već je krov otvoreno nebo', kaže istarski župan Valter Flego.

Vezani članci Informer: Skladištenje hrane - 3 Zbog ovog nedostatka jedemo lošiju hranu: "Proizvođači moraju prodavati namirnice po sniženim cijenama" Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta

Zato navodnjavanje postaje neophodno. U ovaj se pilot projekt utrošilo 65 milijuna kuna.

'Ovo je za 2 i pol godine napravljeno znači kad sam bio u studenom 2012. Kad su počeli ovdje sa radovima vidimo da je financijska konstrukcija završena da su svi odradili svoj posao i da imamo 440 hektara novih poljoprivrednih površina', kaže ministar Jakovina.

Na njima rade većinom zatvorenici. Za to dobivaju i plaću. 'Osim poljoprivrede, koje obuhvaća stočarstvo gdje je glavni proizvod mlijeko imamo farmu sa 200 muznih krava proizvodimo godišnje oko milijun i 100, milijun i 200 tisuća litara mlijeka', kaže Josip Trošt, upravitelj Kaznionice u Valturi.

Zakon o kojem se razmišlja: Zatvorenici bi mogli graditi stadione

Za razliku od prije 2 godine, u zatvorima danas ima više mjesta.

Znatno bolja situacija u otvorenim kaznionicama, gdje je popunjenost puno manja. Ovdje nema prisile, a osim poljoprivrede posla ima na tehničkim stanicama za vozila i u kamenolomu.

Ali poljoprivreda cvate. Ovo je samo prvi takav projekt navodnjavanja u Istri. U pripremi ih je 18.

'Znamo svi da uz navodnjavanje možemo ostvariti svi puno značajnije prinose, možda je ovo ljeto pravi primjer što znači sušno ljeto za poljoprivrednike', kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić.

U kaznionici Valtura toga se više ne moraju bojati. Nova akumulacija sadrži 632 tisuće kubika vode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju