Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnja tradicija

Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor"

Aktualno Galerija Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Alfredo Jedrejčić Alfredo Jedrejčić Foto: DNEVNIK.hr Smotra Boškarina, ilustracija - 2 Smotra Boškarina, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smotra Boškarina, ilustracija - 3 Smotra Boškarina, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smotra Boškarina, ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
Uživo iz Kanfanara javio se član žirija i objasnio kako se biraju oni najbolji među čuvenim istarskim boškarinima.

 

Ukupno 14 uzgajivača predstavilo je 21 vola, 20 iz Istre i jedan s otoka Krka. Izabrani su najbolji od najboljih u tri kategorije. Najljepši je Gajardu, najposlušniji je Bakin, a svake godine obara se i rekord u težini pa je tako prošlogodišnji težio 1421 kilogram, a ovogodišnji najteži boškarin je Sarožin s čak 1435 kilograma.

Pročitajte i ovo Milijunska šteta u Novskoj, ilustracija - 6 saniraju se posljedice oluje Štete u Novskoj nadmašuju godišnje plaće mještana, a lokalna vlast ne zna ni hoće li država pomoći: "To je u roku pet sekundi sve potrgalo"

"Najljepši vol se odabire na način da uzmete njegov opći dojam, zatim dubinu prsa, rogove, kopita, je li sređen kako treba i to je to", rekao je Alfredo Jedrejčić, predsjednik Stručne komisije.

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 3 Političari na odmoru Pogledajte kako se kreću osobni rejtinzi Milanovića i Plenkovića te koga iz oporbe građani baš i ne vole

"Za Istrijane boškarin znači puno jer to je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor. Nakon dolaska traktora taj vol se više nije koristio u poljoprivredi nego je zamijenjen. Nekada je bio osnovno prijevozno i radno govedo", istaknuo je Jedrejčić.

"Ukupno je to 33. izložba. Zaštitu je započela Agencija za ruralni razvoj u sklopu gospodarskog programa zaštite. Počeli smo sa svega 101 govedom da bi danas došli na više od 1100 grla rasplodnih goveda u Hrvatskoj. Osim u Istri rasprostranjenost je u ostalim dijelovima Hrvatske", napomenuo je Jedrejčić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene