Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari na odmoru

Pogledajte kako se kreću osobni rejtinzi Milanovića i Plenkovića te koga iz oporbe građani baš i ne vole

Aktualno Galerija Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 3 Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 2 Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 1 Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid: Hrvoje Krešić o ratingu političara - 4 Galerija 1/4 >>
Politika je na godišnjem odmoru, političari na moru. To je zatišje, međutim, idealna prilika da pogledate kako su se kretali osobni rejtinzi predsjednika, premijera, ali i oporbe od posljednjeg odmora do danas. Reporter Dnevnika Nove TV, Hrvoje Krešić i trendovi iz Crobarometra.

Predsjednik Republike protiv predsjednika Vlade: taj duel obilježio je hrvatsku političku scenu u zadnjih godinu dana.

Najbolji dojam na naše ispitanice i ispitanike Zoran Milanović je ostavio u rujnu, kada je 51 posto ispitanih pozitivno reagiralo na njegovo ime. Nakon toga oduševljenje se polako ali sigurno topi, i danas je za deset postotnih bodova manje.

Andrej Plenković u bitno nepovoljnijoj situaciji - što ne čudi, jer izvršna vlast u anketama uvijek gore prolazi od predsjednika - u prošlom kolovozu ipak je izazivao pozitivnu reakciju 40 posto naših ispitanika, nakon čega slijedi oštar pad u rujnu - to je vrijeme afere Škugor. 

Pročitajte i ovo Potres s epicentrom u Sloveniji Opet se tresemo Jak potres u Sloveniji, tresao i riječko područje! Oglasilo se Ravnateljstvo Civilne zaštite

Da bi uz nekoliko manjih uspona i padova na godišnji odmor otišao sa 32 posto onih koji ga doživljavaju pozitivnim. Nekakvog velikog uzleta nije bilo ni u siječnju ili veljači, nakon što je Hrvatska ušla u eurozonu i Schengen.

Kada je riječ o negativnom doživljaju, uloge su ovdje zamijenjene Plenković češće izaziva negativnu reakciju kod naših ispitanika nego Milanović, što opet nije iznenađenje. Nakon ljeta Plenković u rujnu prošle godine skače sa 54 na 59 posto onih koji ga doživljavaju negativno, a sada na godišnji odmor odlazi s osobnim rekordom - čak kod 60 posto naših ispitanika izaziva negativnu reakciju.

Govori li se o trendovima, bitno bolji nije ni Milanović kojeg je u kolovozu prošle godine 45 posto ispitanika doživljavalo negativno, a u srpnju ove godine takvih je bilo 51 posto.

U oporbi, pak, postoje dvije grupe: Tomislav Tomašević, Božo Petrov, i Ivan Penava često su u zadnjih godinu dana mijenjali pozicije kada je riječ o pozitivnom doživljaju naših ispitanika.

Krenuli su relativno visoko, u kolovozu prošle godine Božo Petrov i Tomislav Tomašević bili su rame uz rame sa 45 odnosno 46 posto ispitanika koji su na njih reagirali pozitivno. 

Tomašević je potom u rujnu otišao na 48 posto, a onda je uslijedio njegov pad - najsnažniji u travnju, kada se zaredao niz problema oko gradske infrasatrukture, pogotovo vodoopskrbe. Ivan Penava na vrhuncu je bio oko nove godine, a danas je na vrhu Božo Petrov, iako su svi znatno lošiji u odnosu na vrijeme od prošlog ljeta.

Posebna priča je Peđa Grbin, koji se ni u jednom trenutku nije po pozitivnom doživljaju uspio približiti ostatku oporbenih lidera: prošlog je ljeta jedna trećina naših ispitanika pozitivno reagirala na njegov spomen, danas - manje od četvrtine.

Očekivano, potpuno okrenuta slika kada je riječ o negativnom doživljaju: na Grbina je negativno reagirala polovica naših ispitanica i ispitanika u kolovozu prošle godine, a danas je gotovo u ravnini s Andrejem Plenkovićem: Grbina negativno doživljava 57 posto ispitanih, Plenkovića ranije spomenutih 60 posto.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Udarni vikend FOTO Velike gužve i kolone prema moru: Uživo s jedne od najprometnijih cesta prema otoku Krku javila se reporterka Dnevnika Nove TV

I Božo Petrov i Tomislav Tomašević imali su svoje proplamsaje snažnije negativnosti. Petrov je u studenom vjerojatno plaćao cijenu ponekad i pretjerane Mostove saborske aktivnosti, Tomašević osim spomenutim infrastrukturnim problemima i kaznenim prijavama te kadrovskim rješenjima u Zagrebu. No svi su ovo ljeto dočekali kao negativnije osobe za naše ispitanice i ispitanike nego što su to bili kada su se prošle godine vratili sa godišnjih odmora.

S obzirom da će se već od jeseni polako zahuktavati predizborna atmosfera, svi redom će morati temeljito razmisliti što i kako dalje, no ponajviše - sasvim sigurno - SDP.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 



 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene