Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmatraju prijedloge članica

EU najavio pomoć s troškovima transporta poljoprivrednih proizvoda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska unija proučava nekoliko prijedloga članica kako bi donijeli zajednički plan pokrivanja dodatnih troškova prijevoza poljoprivrednih proizvoda.

Europska unija spremna je koridorima solidarnosti izvesti gotovo sve ukrajinske poljoprivredne proizvode i pomoći s troškovima transporta, rekao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

"Trgovina nije dovoljno atraktivna. Rusija će izvući korist iz sadašnje situacije jer će biti jeftinije kupovati žito iz Rusije nego iz Ukrajine koje se transportira preko Poljske do baltičkih luka", rekao je Wojciechowski, ne navodeći procjenu troškova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stradun Doživljaj za pamćenje Srbin u Dubrovniku popio kavu pa ostao zatečen: "Je*iga, to je ipak ekskluzivno mjesto"

Ukrajina je koridorima solidarnosti izvezla oko 60 posto žitarica, a 40 posto preko Crnog mora, dok je na snazi bio sporazum koji je jamčio sigurnost te rute. "Spremni smo izvoziti gotovo sve. Riječ je o oko četiri milijuna tona uljarica i žitarica mjesečno, toliko smo izvezli u studenom prošle godine", dodao je povjerenik EU-a.

Početkom tjedna udruga ukrajinskih trgovaca žitaricama zatražila je od EU da poveća kapacitete koridora za milijun do 1,5 milijuna tona mjesečno, sugerirajući Komisiji i da europskim prijevoznicima i lukama osiguraju djelomičnu kompenzaciju za tranzit u obliku subvencija. Aktualni tranzitni kapacitet nije naveden.

Povećanje bi se moglo postići izvozom žitarica preko luka u baltičkim državama, te u Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji, poručili su iz udruge.

Izvoz ukrajinskih žitarica osjetljiva je tema za članice EU-a na granici s Ukrajinom, čiji poljoprivrednici ne uspijevaju prodati urod zbog jeftinijeg ukrajinskog uvoza. EU je zato u svibnju Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj odobrio privremenu zabranu prodaje ukrajinske pšenice, kukuruza i sjemenki uljarica na domaćem tržištu, uz dozvolu tranzita i izvoza u druge zemlje.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 4 Pokrenuo postupak Ministar Banožić uskoro bi se mogao pohvaliti novom titulom: Već je uplatio nešto manje od tisuću eura i sada čeka odluku

Zabrana istječe 15. rujna, a peteročlana skupina nedavno je zatražila njezino produljenje do kraja godine. "Zalihe su u Ukrajini ponovo porasle i veće su nego prije rata, što će najvjerojatnije pojačati pritisak na zemlje u neposrednom susjedstvu pa moramo ozbiljno pristupiti tom pitanju", upozorio je povjerenik EU-a u utorak.

Litva je Europskoj komisiji predložila da se ukrajinsko žito izvozi preko luka na Baltiku. Time bi se, po prijedlogu tri litvanska ministra, iznesenom u pismu u koje je Reuters dobio uvid, stvorila održiva i pouzdana alternativna ruta za izvoz ukrajinskih proizvoda, uključujući žitarice, preko luka u Tallinnu, Rigi, Ventspilsu, Liepaji i Klaipedi.

Njihov ukupni kapacitet za izvoz žitarica iznosi 25 milijuna tona, navodi se u pismu od 21. srpnja. Udruga ukrajinskih trgovaca procjenjuje da bi izvoz žitarica i uljarica u sezoni 2023/2024. trebao dosegnuti 45 milijuna tona.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene