Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvezeni iz Italije

U Istru stigli sterilni mužjaci komaraca s posebnom misijom: "U dobroj su kondiciji"

Aktualno Galerija Komarci - 3 Komarci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Komarci - 4 Komarci - 4 Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar Lina Dollar Foto: DNEVNIK.hr Komarci - 2 Komarci - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nediljko Landeka - 2 Galerija 1/7 >>
Sterilni mužjaci komaraca trebali bi pomoći u suzbijanju njihova širenja. U Premanturi je o ovom jedinstvenom projektu izvijestila Lina Dollar.

U Premanturi će večeras u prirodu pustiti 50.000 komaraca koji su jutros stigli sa farme u Bologni.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Invazija komaraca u Argentini Buenos Aires VIDEO Nevjerojatni prizori iz milijunskog grada: Rojevi komaraca teroriziraju ljude, vlasti strahuju od širenja bolesti

"Ovo je dio projekta u kojem uvodimo sterilne mužjake komaraca kako bismo potpuno biološkom metodom kontrolirali njihovu brojnost. Cilj je da se ovi mužjaci pare sa ženkama komaraca koje žive ovdje i da neoplođena jajašca ostanu iza njih. Na taj način se kontrolira njihova populacija", objasnio je Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Komarci su u ponedjeljak poslijepodne stigli iz Italije. Obilježeni su posebnom bojom.

"Na taj način možemo raditi reizlove, pratiti koliko se udalje od točke ispuštanja prvi, drugi, šesti dan... Time bilježimo i njihovo preživljavanje u novom okolišu. U isto vrijeme postavljamo pozicijske lovke, klopke za jajašca koje bilježe koliki je udio oplođenih jajašaca, odnosno koji je rezultat našeg ispuštanja", dodao je Landeka. 

Planiraju pustiti 210.000 komaraca na 20 hektara. Puštaju se svakih tjedan dana i što je najvažnije, s obzirom da su mužjaci - ne bodu. Kratko žive.

"Očekivano trajanje života im je 10-ak dana. Vidjet ćemo koliko će ovi naši poživjeti, budući da su preživjeli stres putovanja i obilježavanje bojom. Ali izgledaju u dobroj kondiciji pa se nadamo da će i poživjeti", zaključio je Landeka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene