Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka dekana

Pravni fakultet odbio zahtjev udruge "U ime obitelji": Ništa od prijave autora znanstvenog članka Etičkom povjerenstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko sociološko društvo zahtjev udruge „U ime obitelji“, koja od dekana Pravnog fakulteta traži davanje mišljenja Etičkom povjerenstvu zbog članka u znanstvenom časopisu, ocjenjuje kao pokušaj zastrašivanja. Pravni fakultet njihov je zahtjev odbio.

Udruga „U ime obitelji“, naime, tvrdi kako su znanstvenici Pravnog fakulteta Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo u članku Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj, objavljenom u časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine iznijeli niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o njihovoj udruzi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''dno dna diskriminacije'' Forum žena SDP-a: ''Željka Markić zagazila na teren na kojem su počivali zasadi nacizma'' Slika nije dostupna Nakon oslobađajuće presude Bandiću Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

Zbog tog su razloga od dekana Pravnog fakulteta Igoru Glihe zatražili podnošenje Zahtjeva za davanjem mišljenja Etičkom povjerenstvu, no nakon što su zahtjev osudila Društva politologa i sociologa, s Pravnog fakulteta su nam odgovorili kako je dekan odlučio da neće pokretati postupak pred Etičkim povjerenstvom.

U udruzi "U ime obitelji" tvrde da je “suautor članka Dario Čepo potpuno neprimjereno predavaču na uglednoj visokoobrazovnoj ustanovi javno iznosio osobnu netrpeljivost prema Željki Markić kao predstavnici U ime obitelji - čije je djelovanje predmetom njegovog navodnog znanstvenog interesa, kao i prema news portalu udruge, Narod.hr-u”.

Sociolozi: "Pokušaj pritiska i zastrašivanja"

Sociološko društvo poručuje kako je potez udruge Željke Markić „očiti pokušaj pritiska i zastrašivanja“.

„To je vidljivo je već iz toga da je dopis upućen dekanu Pravnog fakulteta istodobno objavljen kao otvoreno pismo javnosti u kojem se autore proziva, a dekana poziva na reakciju sukladnu zahtjevima udruge. Drugo, dopis polazi od opasne pretpostavke da razmimoilaženje u sudovima o metodološkim i epistemološkim postavkama te argumentaciji znanstvenoga rada uopće može i treba biti temeljem prosuđivanja etičkih povjerenstava, umjesto predmetom akademske rasprave“, poručuju iz sociološkog društva.

Sociolozi dopis udruge Pravnom fakultetu ocjenjuju kao „neprimjereno i nedopustivo iznošenje napada na cjelokupnu sociološku zajednicu“.

„U završnom dijelu dopisa udruge 'U ime obitelji' domaće se sociologe i sociologinje proziva, ni manje ni više već - za pristranosti u odabiru istraživačkih tema. Radi se o eklatantnom udaru na temeljne slobode akademskoga i znanstvenoga rada. Smatramo nedopustivim da bilo tko sa bilo kojih pozicija arbitrira odabirom istraživačkih tema i interesa te pritom vrši pritisak na članove i članice znanstvene zajednice“, poručuju iz Sociološkog društva.

Reagiralo i Hrvatsko politološko društvo

Povodom dopisa udruge „U ime obitelji“ oglasilo se i Hrvatsko politološko društvo (HPD) na čelu s predsjednikom Draženom Lalićem.

"S obzirom na to da je navedeni znanstveni članak, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine (br. 4), uspješno prošao recenzentsku proceduru te slijedom toga zadovoljio standarde istraživačke i znanstvene etike, inicijativu udruge U ime obitelji smatramo pokušajem pritiska na etička tijela, stručnu i širu javnost te ciljanim udarom na akademske slobode", navodi se u priopćenju Hrvatskog politološkog društva.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene