Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Građanske inicijative 'U ime obitelji' upozorili su danas da je prošlo točno četiri mjeseca otkad su predali zahtjev za raspisivanjem referenduma s pitanjem 'Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca', a da predstavnici javne vlasti još uvijek nisu reagirali.


'Ni Organizacijski odbor Inicijative, ali niti javnost nisu informirani da je ispunjena ustavna odredba prema kojoj je Hrvatski sabor dužan raspisati referendum kada se prikupi 10 posto potpisa birača RH', rekao je odvjetnik Inicijative Krešimir Planinić dodajući kako su prikupili čak 749.316 potpisa pa stoga imaju legitimna očekivanja od predstavnika vlasti da postupe sukladno Ustavu i zakonu.

Takvo odugovlačenje, ističu, zabrinjava ih i jer predstavnici vlasti daju prijedlog za izglasavanje zakona o životnom partnerstvu, koji je sadržajno suprotan poruci referendumske inicijative.

>> Markić: Šire se neistine o obitelji, neki pokušavaju blokirati referendum

'Predlažemo da prvo odrede rok za raspisivanje referenduma, jer je takav prijedlog zakona duboko protivan vrijednostima ukorijenjenim u Hrvatskoj', rekao je Planinić.

Željka Markić iz inicijative 'U ime obitelji' ocijenila je kako to predstavlja sužavanje demokratskog prostora u Hrvatskoj. 'Vlast izbjegava čuti ono što građani žele reći na zakonit način, a ovo što se događa počinje podsjećati na totalitarizam iz kojeg smo izašli prije 20 godina', poručila je Markić.

Član organizacijskog odbora Inicijative Ivan Munjin rekao je kako je na razini Europe donesen kodeks o tome da vlast ne bi smjela odugovlačiti s raspisivanjem referenduma, a isto tako u procesu raspisivanja referenduma ne bi se smjela pristrano uključivati u formiranje stajališta građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Bračni par, ilustracija Švicarci idu na novi referendum, ovaj put o braku za sve Slika nije dostupna DIP: Pozivanje članova Vlade za ili protiv referenduma je promidžba