Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga 'U ime obitelji' održala je konferenciju za medije o protuzakonitom provođenju projekata pojedinih udruga u školama.


Na konferenciji su sudjelovali gđa. Ivana Penavić, voditeljica projekta 'Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece', g. Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji, i dr. Tomislav Gojmerac, roditelj i stručni suradnik projekta Roditelji odlučuju.
 
'Želimo ukazati na problem da u škole ulaze ideološki programi različitih udruga, koji nemaju suglasnost roditelja i nadležnih institucija te se stoga u školama provode protuzakonito. Na temelju informacije od roditelja doznali smo i za najnoviji primjer: u Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Benussi u Rovinju se u sklopu redovite nastave provodi projekt naziva Gradimo odnose (tal. Construire relazioni), obavezan za sve učenike škole (svih 11 razrednih odjeljenja, 140 učenika TOŠ Bernardo Benussi). Program provodi talijanska udruga Centro Studi Podresca iz Udina', rekla je Ivana Penavić.

Vezani članci Radovan Fuchs Fuchs o manjku klima u školama i učenicima koji su kolabirali tijekom ispita: ''Nije opravdanje, ali to su dva slučaja na 32.000 maturanata'' Odlikaši - 4 U Hrvatskoj vlada poplava odlikaša, ni sve petice nisu jamac upisa u željenu srednju školu: "Roditelji su nas tražili da izbrišemo ocjenu iz dnevnika"

Centro Studi Podresca nije registrirana u RH
 
'Uputili smo zahtjeve za pristup informacijama Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Agenciji za odgoj i obrazovanje i TOŠ Bernardo Benussi te smo iz odgovora doznali da projekt Gradimo odnose nema stručno mišljenje AZOO-a ni suglasnost MZOS-a za provođenje u školama te da udruga Centro Studi Podresca nije registrirana u RH, što sve čini provođenje toga projekta protuzakonitim', naveo je Ivan Munjin. 'Zabrinjava nas činjenica da se ravnateljica TOŠ Bernardo Benussi više predstavlja kao glasnogovornica te udruge, nego kao stručni i poslodavni voditelj školske ustanove, k tome navodeći lažne informacije o udruzi i projektu Gradimo odnose.'

Centro Studi Podresca nema potporu Međunarodne federacije za razvoj obitelj (IFFD), potvrđeno je Udruzi U ime obitelji, suprotno onome što u svojem dopisu tvrdi ravnateljica, kao što nema odobrenje AZOO-a za postavljanje loga AZOO-a na plakat kojim promovira svoj projekt. Očito je da je program uveden u tu školu na temelju privatne inicijative gđe. ravnateljice.
 
'Pokazuje se da Ministarstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje nemaju nadzor nad radom nekih škola i njihovih ravnatelja', zaključio je Ivan Munjin.

'Paradoksalna situacija'

Centro Studi Podresca istoimeni projekt provodi od 2013. u nekoliko talijanskih škola i vrtića u Istarskoj županiji. Ne postoje jasni kriteriji o tome koje udruge mogu ući u škole i podučavati djecu, što rezultira time da u školu ulaze programi koji nemaju nikakvu dozvolu.

'Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da se prosvjetnim djelatnicima snizuju plaće, a gomilaju se udruge koje su financirane da bi radile u školama.'
 
'Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Nažalost, u nekim školskim ustanovama u Republici Hrvatskoj se roditelji ne doživljavaju kao partner, već kao uteg i teret škole. Isključivanje roditelja iz doticaja sa školskim programom u nekim se školama provodi i višestrukim kršenjem istog Zakona i statuta škola. Navedena talijanska škola je samo jedan izraženiji primjer takvog postupanja', kazao je dr. Gojmerac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook