Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pripremi su bolji uvjeti za posvojenu djecu, te prijedlozi za kraće trajanje razvoda.


Hrvatski sabor nastavio je raspravu o prijedlogu Obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom. Uvode se brojne novosti o kojima je govorila ministrica socijalne politike, ali i uputila kritike na račun nekih roditelja.

Vezani članci Uhvaćen na djelu Djeca ga uhvatila na djelu u spavaćoj sobi: ''Vaša mama žudi za mnom'' Slika nije dostupna Milanka Opačić: 'Neki se roditelji sukobljavaju zbog taština, a najvišu cijenu plaćaju djeca'

'Imamo malo sredstava za manipulativne roditelje koji koriste svoju djecu u brakorazvodnim parnicama i porastao je broj djece koja imaju psihosomatske posljedice zbog trauma tijekom brakorazvodne parnice', istaknula je Milanka Opačić, te dodala kako razvodi traju predugo i da imaju jedan slučaj razvoda koji traje nevjerojatnih 12 godina, što znači da dijete cijelo to vrijeme živi u disfunkcionalnoj zajednici.

Opačić: Mlade generacije moramo odgajati za puno veću toleranciju

Najavila je i mjere za nemarne roditelje koji ne brinu za dijete onako kako bi trebali.

'Ako se roditelj javi jednom u tri mjeseca to nije briga za dijete. Doradili smo prijedlog zakona i ako netko svojim ponašanjem pokazuje nezainteresiranost za djetetom moguće je pokrenuti postupak oduzimanja roditeljstva', rekla je Opačić.

Bit će i novosti za posvojitelje djece.

'Potrebno je organizirati stručne pripreme za posvajanje. Kad kupujete mikser dobijete uputu za korištenje, ali kada posvajate dijete nitko vam ništa ne kaže, a ta djeca dolaze iz teških traumatiziranih okolnosti i sredina. Stručna sprema za posvajatelje je potrebna, kao i ideja smještaja djeteta do šest mjeseci u novo okruženje kako bi se vidjelo je li postupak posvojenja dobar za dijete', rekla je Milanka Opačić.

U novi Obiteljski zakon uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma, kada je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini, u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna.

Uvodi se 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora, a predviđen je i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook