Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere

U Hrvatskoj sve manje liječnika! Kako povećati broj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šest godina studiranja, studenti medicine moraju odraditi jednogodišnji staž. Nakon toga, liječnik se može zaposliti, no tijekom karijere mora završiti specijalizaciju koja traje od 4 do 7 godina. Zbog sve većeg nedostatka liječnika u Hrvatskoj, Medicinski fakultet unazad tri godine upisuje 300 studenata više.

Danko Relić je na 6. godini medicine i ne dvoji gdje će raditi. 'Eventualno godina, dvije ili tri nekakvog usavršavanja u inozemstvu, ali Hrvatska je moj broj 1!', kaže Danko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Velik broj njegovih kolega ne misli tako. Zbog loših uvjeta, odlaze u inozemstvo, pa se Hrvatska godinama bori s nedostatkom liječnika. 'U Hrvatskoj nedostaje 4.300 doktora', kaže prim. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Kako bi se tome stalo na kraj, Medicinski fakultet je posljednje tri godine povećao upisne kvote. I ove će se godine upisati 300 studenata, jer se kvota povećala za 60 novih upisnih mjesta. Uvedena je i jedna promjena, a to je da nitko od njih ne treba plaćati nikakvu participaciju.

Od Ministarstva obrazovanja traže minimalan iznos školarine od 3.600 kuna, a ostatak troškova pokrio bi fakultet. Hrvatska liječnička komora slaže se s ovakvim mjerama. No, boje se da to nije dovoljno. 'Prijeti nam opasnost kad uđemo u EU da mlađi, dobro educirani traže bolje uvjete rada', kaže Minigo.

'Teško je vjerovati da će nama dolaziti doktori iz Švicarske i Njemačke. Nego će to biti liječnici iz zemalja gdje je razina i medicine i medicinske edukacije na nižoj razini', kaže prof. dr. sc. Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Dugotrajno studiranje, stažiranje, a potom specijalizacija - mukotrpan je put do liječničke titule. Dodatno ulaganje u njih ujedno je ulaganje i u ljude. Jer liječnici su ti o kojima većina nas ovisi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene