Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj sloboda medija-zadovoljavajuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija za promicanje slobode medija Reporteri bez granica objavila je godišnje izvješće o medijskim slobodama u svijetu u kojem je ocijenila da vlade zemalja Zapadne Europe i SAD-a vode dvoličnu politiku i u praksi ne čine dovoljno na zaštiti sloboda koje formalno podupiru.

RSF nije objavio posebno izvješće o medijskim slobodama u Hrvatskoj, koja je svrstana u skupinu zemalja u kojima je stanje zadovoljavajuće. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Slika nije dostupna Cijela regija ispred nas Po medijskim slobodama Hrvatska pala za 33 mjesta!

U toj su skupini još i Francuska, Italija, Španjolska, Poljska i Srbija.

Ipak, većina europskih zemalja svrstana je u skupinu zemalja u kojoj je stanje slobode medija dobro. Uz skandinavske i baltičke zemlje, zemlje Beneluksa, Njemačku i Veliku Britaniju, tu je i većina zemalja srednje Europe među kojima i Slovenija, Mađarska te Bosna i Hercegovina.

RSF je zemlje svijeta podijelio u pet skupina prema medijskim slobodama - dobro stanje, zadovoljavajuće stanje, prisutni problemi, teško stanje i vrlo teško stanje.

U Europi je u najgoru kategoriju, vrlo teško stanje, svrstana samo Bjelorusija.

Reporteri bez granica u izvješću navode kako je 2006. godine veliki broj novinara i medijskih djelatnika u svijetu ubijen ili zatvoren zbog svog rada.

Ipak, ta organizacija sa sjedištem u Parizu kao najveći problem vidi nedostatak interesa demokratskih zemlja, 'a ponekad i potpuni izostanak', obrane vrijednosti koje bi trebale utjelovljavati.

'Najmanje 110 novinara je ubijeno 2006. ali vlade često odustaju, pokazuju kukavištvo ili čine kompromise umjesto da čvrsto brane slobodu govora i medijske slobode', navodi se u izvješću koje potpisuje glavni tajnik RSF-a Robert Menard.

'Gotovo svi vjeruju u ljudska prava, ali pitamo se tko ovih dana
ima nužan moralni autoritet kako bi zauzeo načelno stajalište glede tih sloboda?', stoji u izvješću.

RSF navodi primjer Europske unije koja potpisuje ugovore i daje pomoć zemljama u kojima se krši sloboda mišljenja, govora i tiska. 'Tunis, u kojem nije dopuštena nikakva kritika režima, najbolji je primjer', stoji u izvješću.

Kad je danski list objavio karikature proroka Muhameda, europske institucije nisu branile Dansku, čija su veleposlanstva napadana, ni europske i arapske novinare koji su bili napadani ili uhićeni, također stoji u izvješću. 'Čini se da su europske institucije izabrale šutnju zbog straha da ne uvrijede arapske režime'. 

'Ništa više hrabrosti nije pokazano u stajalištima prema Rusiji kad je Anna Politkovskaya postala 21. novinar ubijen otkad je na vlast 2000. godine došao predsjednik Vladimir Putin. EU je izabrala ulagivati se Rusiji koja je jedan od njezinih glavnih izvora energije', tvrdi RSF.

'Velike europske zemlje igraju dvostruku igru s Bruxellesom,
blokirajući svaku mjeru protiv svojih gospodarskih partnera ili bivših kolonija, istodobno čineći od europskih institucija žrtvenog jarca kad se suoče s nezadovoljstvom svojih građana', stoji u izvješću RSF-a.

Isto tako, navodi organizacija, Sjedinjene Države su u velikoj mjeri diskreditirane ilegalnim zatvaranjem novinara al-Jazeere u bazi u Guantanamu, zatvaranjem američkih novinara koji odbijaju odati svoje izvore, izostankom ozbiljne istrage protiv američkih vojnika koji su ubili iračke novinare, te davanjem potpore režimima koji ne poštuju medijske slobode.

'SAD-u se ne može vjerovati kad govori o slobodi medija', naglašava RSF.

RSF također naglašava kako su ostale velike sile, Kina i Rusija, veliki kršitelji medijskih sloboda, te da novo UN-ovo Vijeće za ljudska prava, uspostavljeno umjesto diskreditiranog Povjerenstva za ljudska prava, zasad nije učinkovito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene