U Hrvatskoj se nastavlja trend sklapanja građanskih brakova. U prvih šest mjeseci prošle godine čak su 692 braka više sklopljena izvan Crkve. Sociolozi predviđaju da će se ta brojka samo povećavati.

Galerija


Vjenčanje u crkvi ili vjenčanje kod matičara? Najnoviji podaci pokazuju da se sve više ljudi odlučuje upravo za ovu drugu opciju. Tako brojke Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je prije 2 godine bilo ukupno 50,1 posto brakova sklopljenih u Crkvi i 49,9 posto brakova sklopljenih u matičnim uredima.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija MUP objavio koliko je hrvatskih državljana do podneva imalo neodgodiv razlog za ulazak u zemlju: "Broj ne odudara od prosjeka" Testiranje na koronavirus u Karlovcu Dobri trendovi na sjeveru: U ovoj županiji incidencija pala za 20 posto, cijepili su 35 posto odraslog stanovništva

Prije 10 godina, brakovi sklopljeni u crkvi bili su u znatnijoj prednosti, nad onim građanskima. ''Svatko živi prema onome što vjeruje i što želi. Za nas je brak jedna prvenstveno i vjerska zajednica, i građanska zajednica, ali bez te vjerske dimenzije nije nam to to. Ako netko drugi voli drugačije – apsolutno'', kaže Pavao iz Osijeka.

Trend nesklapanja crkvenih brakova će se nastaviti, poručuje sociolog religije Ivica Maštruko.

''Tendencija je inače da se Crkvi kao instituciji manje vjeruje u društvu, a i Crkva sama sada je, uviđajući to, donijela propise kojima se razvrgnuće ili poništenje brakova sada lakše postiže'', ističe Maštruko.

Sociolog dodaje i da to govori o nesigurnosti mladih, s čime se slažu stariji bračni parovi. ''Sada je trend, neka moda, da ako se nisu dva puta oženili i udali nisu moderan tip. Imamo jednu kćerku koja je rekla: 'Pa što ako se razvedem? To je danas moderno'. Ajme'', ispričala je kroz smijeh Splićanka Nada.

Tragično ili ne – Hrvatska po manjem broju crkvenih brakova prati svjetske obrasce.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr