Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri slučaja nove gripe tipa A

Hospitaliziran zbog sumnje na svinjsku gripu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva dana nakon što je doputovao iz Australije, liječniku se u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, javio 24-godišnji mladić zbog povišene temperature i simptomima koji upućuju na zaraženost svinjskom gripom.

Mladić se infektologu javio u rano popodne oko 13 sati, sa simptomima bolova u mišićima i suhog kašlja, zbog čega je on hospitaliziran na Odjelu za zarazne bolesti u spomenutoj bolnici.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio

'Bolesnik se dobro osjeća, a radi dokazivanja virusa uzeti su svi potrebni uzorci i poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb. Nalaz koji će potvrditi radi li se o oboljenju od gripe A (H1N1) ili ne, očekujemo u četvrtak, a Županijski zavod za javno zdravstvo obavlja u vezi s ovim slučajem epidemiološki izvid', kazao je ravnatelj bolnice Milan Bitunjac, na izvanredno sazvanoj konferenciji za tisak, prenosi Večernji list.

Splićanka van kućne izolacije

60-godišnjoj ženi koja je 1. srpnja ove godine iz Sydneya doputovala u Split, i kod koje je utvrđena zaraza svinjskom gripom, nakon jednotjednog liječenja u kućnoj izolaciji prestao je tretman kućne izolacije te više nije zarazna za okolinu, izjavila je danas za Hinu voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Zorana Klišmanić.

'Stožer je utvrdio da se ta pacijentica osjeća dobro i da nije zarazna za okolinu te ju je oslobodio kućne izolacije', rekla je dr. Klišmanić, koja je ujedno i član Županijskog stožera za praćenje, donošenje i provedbu mjera zaštite protiv svinjske gripe. Stožer je prije priopćio da je u te pacijentice riječ o 'blagom obliku gripe bez dokazanih komplikacija pa je prosudba kliničara bila da se može liječiti u kućnoj njezi, poštujući njezinu volju'. U međuvremenu jučer je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je da su u Hrvatskoj pojavila dva nova slučaja te gripe - u Zagrebu i Karlovcu.

Tri nova slučaja zaraze u Zagrebu i Varaždinu

'Zaraženi muškarac, kod kojeg sumnjamo na moguću gripu tipa A (H1N1), osjeća se dobro nakon što je primio lijekove. Nalazi se u posebnoj sobi i prima infuziju, a temperatura mu se snizila', kazala nam je dr.med. Ljiljana Plačko iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo u Varaždinu.

Muškarac je na jedan dan bio u kontaktu s osobama iz Velike Britanije i SAD-a, za koje postoji sumnja da su imali simptome završne faze nove gripe. Iako još nije potvrđeno da muškarac boluje od novog tipa gripe A, dr. Plačko isključuje mogućnost da se radi o običnoj sezonskoj gripi jer je njezino vrijeme već prošlo, ali ističe kako je najvažnije da je zdravstveno stanje zaraženog muškarca sada dobro.

Potvrđena su još dva slučaja nove gripe tipa A, oba u Zagrebu, objavio je danas Stožer za praćenje gripe Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Time se broj oboljelih u Hrvatskoj povećao na pet. U oba nova slučaja gripe riječ se o osobama koje su doputovale u Hrvatsku, te su se zbog dišnih tegoba javile svojim liječnicima.

Hrvatska osigurala dovoljno lijekova

Prva osoba dobila je antivirusnu terapiju i nije hospitalizirana, a sve osobe koje su bile s njom u kontaktu preventivno su zaštićene antivirusnom terapijom. U druge osobe riječ je o iznimno blagim simptomima, te nije dobila antivirusni lijek.

U slučaju epidemije nove gripe Hrvatska je osigurala 800 tisuća doza antivirusnih lijekova Tamiflua i Relenza. Naručeno je i oko 1,5 milijuna doza cjepiva, koje će stići u Hrvatsku kada bude proizvedeno. (Hina/D.Š.)

>> Novi slučajevi svinjske gripe u Hrvatskoj

Bojite li se zaraze gripom H1N1?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene