Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Biste li ikada popili olovo ili antifriz? Možda to upravo radite, a da ni ne znate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poražavajući su podaci svjetske zdravstvene organizacije da je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren. U Hrvatskoj je kupnja lijekova putem interneta u porastu, a zabilježeni su i slučajevi krivotvorenih lijekova čija konzumacija može imati smrtne posljedice. Ipak kupnja lijekova kod ovlaštenih distributera u Hrvatskoj je sigurna.

Konzumacija krivotvorenih lijekova - može biti izuzetno opasna po ljudsko zdravlje. 'Mogu sadržavati toksične tvari poput olova, u sirupima imamo slučaj da se koristio antifriz kao otapalo, koji je isto tako toksičan', kaže magistra farmacije Jasminka Bugec Mihok.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja"

No oni koji lijekove kupuju kod ovlaštenih distributera, mogu biti mirni.

'U Hrvatskoj još nikada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima', stoji u priopćenju iz Halmeda.

ŠVERCERI NA NJIMA ZARAĐUJU NAJVIŠE Evo koje lijekove Hrvati najviše kupuju putem interneta

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da 50 posto lijekova koji se prodaju putem interneta je krivotvoreno, građani moraju biti svjesni da kupnjom neprovjerenih lijekova svoje zdravlje izlažu velikom riziku.

'Često su to lijekovi za intelektualne stimulanse, mršavljenje, dodaci prehrani', kaže predsjednik hrvatske ljekarničke komore.

Lijekovi su na crnom tržištu daleko jeftiniji i to je jedan od prvih znakova da se zapravo radi o lijeku koji je krivotvoren.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene