Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poražavajući su podaci svjetske zdravstvene organizacije da je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren. U Hrvatskoj je kupnja lijekova putem interneta u porastu, a zabilježeni su i slučajevi krivotvorenih lijekova čija konzumacija može imati smrtne posljedice. Ipak kupnja lijekova kod ovlaštenih distributera u Hrvatskoj je sigurna.


Konzumacija krivotvorenih lijekova - može biti izuzetno opasna po ljudsko zdravlje. 'Mogu sadržavati toksične tvari poput olova, u sirupima imamo slučaj da se koristio antifriz kao otapalo, koji je isto tako toksičan', kaže magistra farmacije Jasminka Bugec Mihok.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem" Lijekovi, ilustracija - 2 Iz udruge pacijenata upozoravaju: "Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji"

No oni koji lijekove kupuju kod ovlaštenih distributera, mogu biti mirni.

'U Hrvatskoj još nikada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima', stoji u priopćenju iz Halmeda.

ŠVERCERI NA NJIMA ZARAĐUJU NAJVIŠE Evo koje lijekove Hrvati najviše kupuju putem interneta

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da 50 posto lijekova koji se prodaju putem interneta je krivotvoreno, građani moraju biti svjesni da kupnjom neprovjerenih lijekova svoje zdravlje izlažu velikom riziku.

'Često su to lijekovi za intelektualne stimulanse, mršavljenje, dodaci prehrani', kaže predsjednik hrvatske ljekarničke komore.

Lijekovi su na crnom tržištu daleko jeftiniji i to je jedan od prvih znakova da se zapravo radi o lijeku koji je krivotvoren.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook