Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEPE VIJESTI

One su uzele stvari u svoje ruke i posao im je unatoč koronakrizi procvao: "Zadnja dva mjeseca nismo stali"

Tvornica natikača u Gračacu - 2
Tvornica natikača u Gračacu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tvornica natikača u Gračacu - 1 Tvornica natikača u Gračacu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica natikača u Gračacu - 2 Tvornica natikača u Gračacu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica natikača u Gračacu - 3 Tvornica natikača u Gračacu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tvornica natikača u Gračacu - 4 Galerija 1/4 >>
Iz Gračaca, mjesta koje je prije dvije godine proglašeno neslavnim rekorderom u iseljavanju stanovnika, napokon stižu lijepe vijesti. Naime, koronavirus nije uspio zaustaviti strojeve tamošnjih poduzetnica, a natikače koje su napravile mogle bi postati pravi ljetni hit.

Općina Gračac jedna je od najnerazvijenijih u Hrvatskoj. U tamošnjim tvorničkim halama nekoć je bilo više radnika nego danas stanovnika. Svaki šesti iselio se iz Gračaca, a malo tko od onih koji su ostali može se pohvaliti stalnim poslom. Međutim, u Gračacu postoji i iznimaka.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Obišao poplavljeni Gračac Božinović: ''Situacija je ozbiljna, trebamo tražiti dugoročna rješenja'' Zoran Tomić vodena apokalipsa Nemoć stanovnika Gračaca: "Ovo je predstava, na terenu nije bilo nikoga"

"Zadnja dva mjeseca nismo stali. Proizvodili smo i dalje, radili smo", rekla je Slavica Miličić, direktorica ODP-a Prospero.

I napravili su ljetni hit, natikače "Made in Gračac". Oni se u vrijeme pandemije nisu dosađivali.

"Cure su se potrudile, napravile, nacrtale, što god je trebalo. Mi smo im pomogli u tome s materijalima, s iskustvom", rekla je Miličić.

Studentica Ines Balov postala je prava maherica u izradi cipela.

"Zamislimo zajedno model. Ja ga nacrtam, izrežemo ga, zalijepimo na papir, dobijemo šablonu koju po brojevima gradiramo", rekla je Balov.

Posao im je, kaže, doslovce procvao kad su cipelice ušetale u virtualni svijet. Zajednički rad napunio je oglasnu ploču jer narudžbe pljušte sa svih strana – Slavonije, Dalmacije, pa i Bosne i Hercegovine.

Sve je počelo još 2003. godine i za sve je kriva vuna. Ove žene su još prije dva desetljeća stvar uzele u svoje ruke. Osnovale su udrugu, povukle novac iz europske blagajne i kupile strojeve.

"Nemate drugo šta raditi. Nema posla, nema nikakvih firmi, ništa se ne otvara. U sezoni radi jedino ribarnica, ali ovo je stalan posao i ja sam presretna", rekla je Lucija Grubešić.

I nije jedina: "Kroz Prospero i našu partnersku udrugu Majku Tereziju ima više od 50 zaposlenih ljudi u ovim prostorijama", rekla je Milčić.

I te plaće, kažu nam, u Gračacu vrijede kao suho zlato. Možda baš njihove natikače to mjesto ucrtaju na modnu kartu svijeta i otvore još radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene