Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće od 40 stupnjeva

Kerber stigao u Europu: Temperature će biti više od 40!

Toplinski val zahvatio je dijelove južne Europe i sjeverozapadne Afrike, s mogućim rekordnim temperaturama idućih dana, piše BBC.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 Celzijevih stupnjeva u dijelovima Španjolske, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske.

U Italiji bi temperature mogle doseći i 48,8 stupnjeva. Crveno upozorenje izdano je za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

U utorak je muškarac u četrdesetim godinama preminuo nakon što je kolabirao u sjevernoj Italiji.

Talijanski mediji izvijestili su da je 44-godišnji radnik bojio zebre u gradu Lodi, u blizini Milana, prije nego što je kolabirao od vrućine. Odveden je u bolnicu, gdje je kasnije preminuo.

"Suočavamo se s nepodnošljivim toplinskim valom", tvitao je talijanski političar Nicola Fratoianni. "U najtoplijim satima treba poduzeti sve korisne mjere opreza kako bi se izbjegle tragedije poput ove koja se danas dogodila u Lodiju."

Nekoliko turista u zemlji već je kolabiralo zbog toplinskog udara, uključujući Britanca ispred Koloseuma u Rimu.

Ekstremne vrućine idućih dana

Očekuje se da će toplinski val Kerber - koji je Talijansko meteorološko društvo nazvalo po čudovištu s tri glave koje se pojavljuje u Danteovu paklu - donijeti ekstremne uvjete u sljedećih nekoliko dana. 

Met Office kaže da će temperature biti najviše u petak, a BBC Weather kaže da bi veliki dijelovi južne Europe mogli zabilježiti temperature više od 40 stupnjeva, a možda i više.

Vrućina će se vjerojatno nastaviti i tijekom vikenda. U Pragu, glavnom gradu Češke, temperature bi u subotu mogle dosegnuti čak 36 stupnjeva prema BBC Weatheru, što je znatno više od prosjeka od 24 stupnja u srpnju.

Najviša temperatura u Europi od 48,8 stupnjeva Celzijevih zabilježena je u blizini Sirakuze na talijanskom otoku Siciliji u kolovozu 2021.

Više od 60.000 ljudi umrlo je u Europi prošle godine od posljedica vrućine. Strahuje se da bi ovaj toplinski val mogao odnijeti mnogo više života ovog ljeta.

Toplinski val razdoblje je vrućeg vremena tijekom kojeg su temperature više od očekivanih za to doba godine.

Stručnjaci kažu da su razdoblja iznimno vrućeg vremena sve češća, a klimatske promjene sve učestalije donose rekordne temperature.

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze objavio je da je ovogodišnji lipanj u svijetu bio najtopliji ikad zabilježen.

Aktualno Ima i ovakvih poslodavaca u Hrvatskoj: Zaposlenici imaju slobodan dan za svoj rođendan Addiko slavi 7. rođendan Addiko slavi 7. rođendan Foto: Tibor Marochini/Nova Studio Addiko slavi 7. rođendan Addiko slavi 7. rođendan Foto: Tibor Marochini/Nova Studio Addiko slavi 7. rođendan Addiko slavi 7. rođendan Foto: Tibor Marochini/Nova Studio Mia Lasić, osnivačica Addiko benda i Marijana Deković Fernežir, Ljudski potencijali i korporativne komunikacije Mia Lasić, osnivačica Addiko benda i Marijana Deković Fernežir, Ljudski potencijali i korporativne komunikacije Foto: Tibor Marochini/Nova Studio Addiko slavi 7. rođendan Addiko slavi 7. rođendan Foto: Tibor Marochini/Nova Studio +0 Addiko slavi 7. rođendan Vijesti Ima i ovakvih poslodavaca u Hrvatskoj: Zaposlenici imaju slobodan dan za svoj rođendan 1/6 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene