Pametne telefone, aplikacije i društvene mreže mnogi koriste za razmjenu osobnih podataka, a upravo ondje najčešće dolazi do zlouporabe.


Kako bi se osvijestila opasnost zloporabe osobnih podataka, u Europi se 28. siječnja obilježava Dan zaštite osobnih podataka. Kako bi osvijestili građane da čuvaju svoju privatnost, odabrani su i novi hrvatski ambasadori privatnosti.

Vezani članci Igor Mešin Grubnić objavio fotku s Mešinom da se pohvali kako ga je sredio, stavio je na njega jedan detalj s kojim ga inače ne viđamo Igor Mešin Grubnić ne krije koliko je ponosan na novi imidž Igora Mešina: "Drago mi je da su svi primijetili"

Zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Dolenc upozorava kako su pozivi s ponudom novih usluga ili lista dužnika na zidu u vašem ulazu samo neki od primjera kršenja privatnosti.

'Stanari imaju pravo znat tko je dužnik i tko ne plaća pričuvu, ali budući da u zgradu ulaze i mnoge druge osobe tu ipak dolazi do povrede privatnosti.', ističe Dolenc.

Kako bi takvih povreda bilo manje, pobrinut će se ovogodišnji ambasadori Gabi Novak, Igor Mešin, Maja Vučić, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev.

'Trudit ću se vjerojatno nekim svojim životom dati neki primjer ljudima što znači zaštita privatnosti i koliko je to zapravo važno u današnjem svijetu i životu', izjavio je glumac Igor Mešin.

Split: Zarađuju promoviranjem na internetu

Đani Stipaničev naglasio je kako bi se svi trebali pridonijeti borbi za privatnost.
'Apeliramo na ljude i na njihovu svijest da ih štite što više mogu te sa svoje strane naprave sve da bi se izbjegli skandali i stvari koje su loše', dodao je.

Najčešće su žrtve lažnih Facebook profila upravo poznate osobe.

Pjevačica Maja Vučić smatra da takva zloporaba može imati jako štetne posljedice za oštećenu osobu. 'Teško se od toga obraniti jer kad krene informacija o tebi koja nije točna to je jedan koncentričan krug', smatra.

Ono na što bi građani posebno trebali paziti jest kupnja putem interneta koja je posljednjih nekoliko godina postala sve raširenija.

Dubravka Dolenc upozorava na oprez kada koristimo svoje podatke na internetu.

'Naravno treba ići preko nekakvih sigurnih servisa ne bi trebalo zapravo ostavljati osobne podatke ako nismo sigurni kome ih ostavljamo i onda u tom smislu moramo samo vodit računa gdje, kako i kome ostavljamo svoje podatke' dodala je Dolenc.

Svoje podatke, građani su dužni dati jedino državnim institucijama, a sve ostale podatke dijele na osobnu odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju