Gradilište u Dubrovniku već je odavno prijavljeno državnom inspektoratu, no pomaka nema. Investitor je oštetio pomorsko dobro, a to mu nije prvi put.

Galerija


Slika gradilišta u Zatonu, točnije na pomorskom dobru ispod gradilišta, odvaljene su morske stijene. Tamo smo bili i 25. studenog. Gradilište tada nije imalo oznaku, a sve je prijavljeno građevinskoj inspekciji.

Vezani članci Matko Klarić Dubrovačka policija: Načelnik postaje granične policije udaljen je iz službe Novčanik, ilustracija Dubrovnik najavio veliki proračun za vraćanje kredita, a sve više građana u problemima. Gradonačelnik optimističan: "Možemo vratiti sve svoje obveze"

U inspekciji lučke kapetanije Dubrovnik doznali smo da je još u ožujku 2019. godine privatni investitor kažnjen zbog intervencije na pomorskom dobru za koje nema koncesiju.

Platio je kaznu u roku od 15 dana. Trebao je izvršiti sanaciju, no to se nije dogodilo, a u inspekciji nakon što smo im pokazali postojeće stanje kažu da će izaći na teren jer je situacija sada još i gora. Izgleda da zakoni i propisi Republike Hrvatske za neke jednostavno ne vrijede.

Uz sve to, na gradilištu i dalje nema propisane oznake. Zakon jasno kaže kako treba biti istaknuto ime, odnosno tvrtka investitora, ali na građevinskoj ploči pokraj investitora stoji samo natpis „Privatni“.

Odgovore smo potražili u Gradu Dubrovniku. Upitali smo gradonačelnika Matu Frankovića zna li tko je investitor.

„Radi se o objektu koji je već imao prijave i gdje je naše komunalno redarstvo postupalo. Radi se o gospodinu Slezaku i ovdje vidimo apsolutno nepoštivanje područja na kojem se gradi“, tvrdi Franković.

Investitora Maria Slezaka kontaktirali smo stoga telefonom, ali nije htio razgovarati o intervenciji na pomorskom dobru. A građani se zbog svega pitaju gdje su državne institucije.

„Da se može raditi svašta, ili ćemo biti odgovorni i radit kako treba ili se može svakome dopustiti gradi, razbijaj, a grad ode“, ljuta je Dubrovčanka Kristina, dok njen sugrađanin Slobodan dodaje kako se zakoni moraju poštovati jer „nekakav red mora biti“.

Državni inspektorat na naš upit tek poručuje kako će informaciju o rezultatima nadzora na ovom gradilištu dostaviti po okončanju inspekcijskog nadzora. Podsjetimo, u samom gradu Dubrovniku nema građevinskog inspektora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr