U Dubrovniku je sve manje zelenila, i to zbog stihijske gradnje. Da bi stvar bila gora, još jedna cesta je oštećena tijekom izvođenja radova. Gradonačelnik najavljuje hitne izmjene Generalnog urbanističkog plana, a građani poručuju da je za to već kasno i da betonizacija uništava grad.

Galerija


Cesta u mjestu Štikovica nedaleko od Dubrovnika urušila se jer su radovi iskopa za stambenu zgradu rađeni teškim strojevima.

Vezani članci Faisal bin Qassim Al-Thani Dubrovnikom prošetao moćnik koji je izgradio carstvo od 2 milijarde dolara, a 15.000 umjetnina čuva u muzeju Problemi s investicijom u Dubrovniku - 5 Investitor zamjenicu gradonačelnika straši porukama, čelnik grada tvrdi: "Želi izvršiti pritisak da mu prodamo zemlju"

Građani ovog naselja već godinama gledaju kako investitori kupuju zemljišta i kako u svakom slobodnom kutku niču novi apartmani. ''Na ovako malom prostoru niknuo je toliki broj apartmana i zgrada. Razumijemo da se moramo širiti i sve skupa, ali, evo, Štikovica je izgubila svoju čar'', smatra Marijana Rakiđija iz Štikovice.

Sve to dopustili su prostorni planovi, a nakon jedne urušene i jedne oštećene ceste gradonačelnik Mato Franković najavljuje hitne izmjene Generalnog urbanističkog plana uređenja. ''Nećemo ukidati građevinske čestice, ali će se uvesti mjere, prije svega u katnost, u izgrađenost samih površina'', kazao je gradonačelnik. Građani poručuju da se već debelo zakasnilo.

Uz sve ovo, prvi građevinski inspektor za Dubrovnik je u Pločama i pokriva cijelu županiju. Iz Grada kažu da su upozorili su resornog ministra kako je uz ovakav intenzitet gradnje to neodrižvo, no ministar nije zabrinut. ''Inspekcija radi non-stop. Izlazi van, zatvara gradilišta ako se ne gradi po propisima, ako se ne radi po građevinskim dozvolama, a tamo gdje se gradi sve kako su izdane građevinske dozvole, tamo se dalje dozvoljava rad'', ističe Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Za žurne izmjene GUP-a, najvažnijeg dokumenta za budućnost Dubrovnika, trebat će 10 do 12 mjeseci, a do tada će niknuti još mnogo betonskih grdosija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr