Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prostorno (ne)planiranje

Divi mu se cijeli svijet, a mi ga bezobzirno uništavamo: Biser hrvatske obale napala teška "bolest"

Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prostorno (ne)planiranje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U Dubrovniku je sve manje zelenila, i to zbog stihijske gradnje. Da bi stvar bila gora, još jedna cesta je oštećena tijekom izvođenja radova. Gradonačelnik najavljuje hitne izmjene Generalnog urbanističkog plana, a građani poručuju da je za to već kasno i da betonizacija uništava grad.

Cesta u mjestu Štikovica nedaleko od Dubrovnika urušila se jer su radovi iskopa za stambenu zgradu rađeni teškim strojevima.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Građani ovog naselja već godinama gledaju kako investitori kupuju zemljišta i kako u svakom slobodnom kutku niču novi apartmani. ''Na ovako malom prostoru niknuo je toliki broj apartmana i zgrada. Razumijemo da se moramo širiti i sve skupa, ali, evo, Štikovica je izgubila svoju čar'', smatra Marijana Rakiđija iz Štikovice.

Sve to dopustili su prostorni planovi, a nakon jedne urušene i jedne oštećene ceste gradonačelnik Mato Franković najavljuje hitne izmjene Generalnog urbanističkog plana uređenja. ''Nećemo ukidati građevinske čestice, ali će se uvesti mjere, prije svega u katnost, u izgrađenost samih površina'', kazao je gradonačelnik. Građani poručuju da se već debelo zakasnilo.

Uz sve ovo, prvi građevinski inspektor za Dubrovnik je u Pločama i pokriva cijelu županiju. Iz Grada kažu da su upozorili su resornog ministra kako je uz ovakav intenzitet gradnje to neodrižvo, no ministar nije zabrinut. ''Inspekcija radi non-stop. Izlazi van, zatvara gradilišta ako se ne gradi po propisima, ako se ne radi po građevinskim dozvolama, a tamo gdje se gradi sve kako su izdane građevinske dozvole, tamo se dalje dozvoljava rad'', ističe Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Za žurne izmjene GUP-a, najvažnijeg dokumenta za budućnost Dubrovnika, trebat će 10 do 12 mjeseci, a do tada će niknuti još mnogo betonskih grdosija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene