U Dalmaciji je nakon kontrole mesa i klaonica zaplijenjeno više od tonu mesa te su zatvorene dvije klaonice.

Galerija +0 Sirovo meso (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

U velikoj akciji veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Mobilne carinske jedinice Ministarstva financija na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije zaplijenjeno je 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla. U akciji su zatvorene i dvije klaonice.

Vezani članci Hrana u menzi - 3 Nakon bečkog s crvima studenti o hrani u menzama: "Neki su prijavljivali kosu, čavle..." Sinj: Kuća nad provalijom - 1 Zbog izvođenja novogradnje popucale su ceste, vodovodne cijevi, a jedna obiteljska kuća umalo se urušila

''U pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dvije mesnice te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača, jer se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla. Tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije te im se nije moglo utvrditi podrijetlo'', priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zatvorili su dva objekta, izdali dvije kaznene prijave, zabranili proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuli osam optužnih prijedloga i izdali 10 rješenja.

''U akciji je ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi. Pronađeno je i sedam nepravilnosti koje se odnose na nezakonitu trgovinu i kršenje odredbi Zakona o fiskalizaciji te je Sektor za mobilne jedinice podnio sedam prekršajnih naloga'', priopćeno je.

Na akciju se osvrnuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. ''Inspekcijske akcije ovakvog tipa nastavljamo u svim županijama u Hrvatskoj sve dok se svi ne budu pridržavali propisa i visoke razine sigurnosti hrane te zaštite potrošača. Naše inspekcije su stalno na terenu, ali ne mogu biti na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog toga pozivam sve građane da nam prijave svaku sumnju o postojanju nezakonitih objekata na svom području. Ako nije nadležna naša inspekcija, kontaktirat ćemo kolege iz drugih ministarstava koji će jednako brzo reagirati. Sigurnost hrane naš je temeljni postulat“, kaže Tolušić

Rezultate inspekcijskog nalaza prenosimo u cijelosti:

PZ POLIČANKA, Poličnik, OB HR 167 EU, klaonica - RJEŠENJE SA PRIVREMENOM
ZABRANOM RADA zbog: neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, nema sljedivosti hrane. Podnesen je i optužni prijedlog, zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava.

TO MESNICA NAKIĆEN, Banjevci, OB HR 842 EU, klaonica – RJEŠENJE SA PRIVREMENOM ZABRANOM RADA zbog ne vođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, zbog sljedivosti hrane i loših higijenskih uvjeta. Podnesen je i optužni prijedlog.

ARMENTO d.o.o., Split, Evidencijski broj R-7340, mesnica - RJEŠENJE SA ZABRANOM RADA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI djelatnosti proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravka zbog neuvjetnog prostora. Podnesen je i optužni prijedlog.

MI Šakić, Žeževica, OB HR 1193 EU, klaonica – RJEŠENJE sa zahtjevom uspostave pune sljedivosti hrane prema i od objekta i optužni prijedlog za neunošenje ulaznih količina sirovine u mesnice.

PZ POLIČANKA, Zadar, Evidencijski broj R-5770, mesnica – RJEŠENJE za neškodljivo uklanjanje mesa zbog neutvrđene sljedivosti, bez identifikacijskih oznaka, bez otvorenih radnih naloga, bez valjanih otpremnica. Podnesen je i optužni prijedlog.

KLAONICA TVRTKE MESNICE KLARIĆ j.d.o.o., OB HR 537 EU, Malenice Donje bb, - RJEŠENJE I KAZNENA PRIJAVA zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu. Nadalje, subjekt ne posjeduje podatke o lancu prehrane za dopremljene životinje, nezadovoljavajuća je čistoća objekta, ne postoji dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice, ne upisuje u VETI aplikaciju ulaznu količinu pošiljaka.

KLAONICA ARMENTO d.o.o., OB 835 EU, Kovače b.b., Kaštel Stari, RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG zbog neoznačenih životinja nepoznatog podrijetla, a ne postoji ni dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice do registriranih mesnica.

STOČNI SAJAM ZADVARJE:
• P.H (fizička osoba), Karlovac - RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG jer ne posjeduje rješenje za registraciju obavljanja djelatnosti trgovine životinjama.
• M.P. (fizička osoba), Petrinja - RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG jer ne posjeduje Svjedodžbu o osposobljenosti vozača i pratitelja životinja u prijevozu, ne posjeduje dokaz o provedenoj dezinfekciji prijevoznog sredstva. Kao prijevoznik za vozilo koje je koristio za prijevoz životinja, ne vodi evidenciju o mjestu, datumu, vremenu utovara i JIBG-u otpreme (Jedinstvenom identifikacijskom broju gospodarstva) i odredišta te vrsti, kategoriji i broju životinja koje se prevoze.

U Dnevniku Nove TV reporterka Josipa Krajinović kazala je da je neslužbeno čula od veterinarskih stručnjaka i onih koji su se bavili inspekcijskim poslovima da je problem na tržištu mesa u Hrvatskoj sivo tržište i nedovoljan broj kontrola. Ministar Tolušić razuvjera i kaže da se kontrole provode sustavno i redovito, ima ih i nenajavljenih pa tako u godini dana bude i 50-ak tisuća inspekcijskih nadzora. Rekao je kako je u ovom slučaju riječ o uobičajenoj ljetnoj akciji po Dalmaciji gdje je prisutan veliki broj turista, a i visoke temperature. Tolušić se nada visokim kaznama za prekršitelje, a one se uz zatvaranje objekata i zabranu proizvodnje, kreću od 50 do 100 tisuća kuna. Ova je akcija još uvijek u tijeku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju