U dokazivanju zločina forenzika je često presudna - pa nije čudno da se u Splitu otvara studij forenzike. Kako vrhunska forenzika izgleda u praksi? Nakon pedeset godina potrage policija je riješila misterij nestanka 62-godišnjakinje s područja Karlovačke županije.

Galerija Adela Makar - 1 Adela Makar - 3 Adela Makar - 2 +2 Andrea Ledić - 3

Posmrtne ostatke nestale žene pronašli su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u pećini na teško dostupnom mjestu. Gotovo pet mjeseci na tom slučaju neumorno su radili vještaci za biološke tragove.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministar Davor Božinović i američki forenzičar Henry C. Lee dogovorili suradnju Slika nije dostupna Slavni forenzičar za Novu TV o istrazi ubojstva Johna F. Kennedyja i slučaju O.J. Simpsona

Adela Makar, voditeljica službe bioloških vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" rekla je da se na vještačenje najčešće dostavlja uzorak zubi ili uzorak kosti.

"Ono što mi prvo radimo je da uklonimo sve nečistoće, površinske i strani materijal i to najčešće brušenjem i ispiranjem u raznim otopinama", kazala je Makar.

Tijelo pedeset godina bilo u pećini

Tijelo se od 1970. godine nalazilo u pećini. Na pitanje koliko je protok vremena problem u identifikaciji, Makar je odgovorila: "Prije nego provedemo cijelu analizu, ne možemo znati konačni rezultat. Završetkom cijele analize znamo jesmo li uspješni ili ne. U ovom slučaju i nakon 50 godina, uspjeli smo utvrdili DNA profil iz uzorka te u konačnici doprinijeti identifikaciji osobe.

"Iz uzorka, posmrtnih ostataka, se utvrđuje DNA profil koji treba usporediti sa srodnikom iz obitelji koja traži nestalu osobu. To su najčešće biološki roditelji ili djeca. Nakon što se usporedi s njihovim profilom, statističkim izračunom utvrđuje se vjerojatnost da posmrtni ostaci potječu od nestale osobe", objasnila je Makar.

Navodi da je rješenje ovakve misterije izvrstan osjećaj. "Moram priznati da je osjećaj izvrstan, a cilj našeg posla je da pružimo utjehu obitelji koja je neki period tragala za svojim najbližima", zaključila je Makar.

Najstariji predmet u Centru

Načelnica Centra "Ivan Vučetić" Andrea Ledić rekla je da dobivaju oko 17 tisuća predmeta.

"Provodimo identifikaciju putem DNK analize. Do sada, u ovoj godini dobili smo osam uzoraka za identifikaciju. Prosječno godišnje provedemo oko četrdesetak identifikacija", rekla je Ledić.

Jedna od njih bili su i tragovi iz škrinje iz Čakovca. "Škrinja iz Čakovca bila je stara dvadesetak godina. Radim u ovom centru više od dvadeset godina, po mojim saznanjima ovo je najstariji uzorak koji smo uspjeli identificirati", rekla je Ledić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju