Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s braniteljskim stanovima

U braniteljskim stanovima im bura izbila vrata i prozore, spavaju u kupaonici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici tzv. braniteljskih stanova u Crikvenici imaju velikih problema od prvog dana, a najgore je bilo za vrijeme zadnjeg nevremena.

'Strava i užas, eto to proživljavamo u svojim stanovima kada je bura. Tako je od prvog dana od kada smo uselili prije godinu i pol, a najstrašnije je bilo za nevremena i orkanske bure koja je danima nemilo puhala početkom veljače. Meni je na spavaćoj sobi u jedan sat iza ponoći izbilo prozor i vrata i možete misliti kako mi je bilo. I ostali su se prozori, a po nesreći u stanu su svi visoki 2,20 metra toliko tresli da sam ih sve morao zakovati', priča Marinko Brkić, hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata iz Crikvenice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

On je vlasnik stana od 88 četvornih metara u kojemu živi sa suprugom, 18 godišnjim i 12 godišnjim sinovima i 14 godišnjom kćeri. Stan mu je dodijelilo Ministarstvo branitelja i otplaćuje ga 130 eura mjesečno zajmom na 30 godina. Ključ stana uručio mu je 1. rujna 2010. godine tadašnji ministar branitelja Tomislav Ivić čijih se riječi da je dodjela 15 stanova invalidima u Crikvenici lijep primjer skrbi o njima nerado sjeća, jer se ubrzo pokazalo kako je riječ o svemu prije nego lijepom primjeru skrbi.

Žalosno je, istaknuo je da su jedine prostorije u stanu u kojima nema problema kuhinjica od 7 četvornih metara i toalet od jednog četvornog metra. Njegova supruga ogorčeno je dodala 'ovo se nije smjelo dogoditi nikome', napominjući kako njihov primjer na žalost nipošto nije usamljen slučaj loše izvedbe radova na stanovima čiju je gradnju financiralo Ministarstvo graditeljstva, bilo da je riječ o tzv. POS-u ('Čačićevim' stanovima) ili stanovima za stradalnike Domovinskog rata.

Vlasnici ostalih stanova, poput Stipana Tomića koji se sa suprugom na spavanju izmjenjivao u kadi, budući da se u sobama zbog bure to nije moglo, kažu kako su pri zgradnji zgrada u Basaričekovoj 52E i 52F svi zakazali, od grada Crikvenice koji je dao zemljište na neprikladnoj lokaciji, preko projektanta koji je zanemarivši jačinu bure projektirao sve same prozor vrata na sjevernoj strani, do izvođača i nadzora.

Kažu i da predstavnici dvaju ministarstava, graditeljstva i branitelja dolaze i odlaze, pišu i snimaju, ali se ništa ne mijenja - oni i nadalje žive u propuh zgradi.

Branko Haistor, vlasnik HB stana koji od listopada 2010. godine upravlja zgradom potvrdio nam je istinitost navoda vlasnika stanova. 'Prvi problemi su nastali s prvim jesenskim kišama već te 2010. godine, a nastavili su se burama zimi 2011. godine. U 3 stana se moralo pristupiti i zamjeni većeg dijela stolarije, a što će se sve morati napraviti nakon nedavna nevremena tek će se utvrditi', rekao nam je B. Haistor.

Predstavnici dvaju ministarstava koji su danas obilazili zgradu nisu ništa htjeli reći osim što su nas uputili na svoje glasnogovornike. Njihov odgovor čekamo. Uzgred, izgradnju zgrade za invalide započeo je u listopadu 2008. godine crikvenički obrt HB trgovina i graditeljstvo. U veljači 2010. godine taj se obrt ugasio, pa je radove nastavilo i dovršilo senjsko poduzeće Gradnja, protiv kojega je, kao i ugašenog obrta HB zbog loše izvedbe Ministarstvo graditeljstva pokrenulo sudski spor. Izgradnja je koštala 7,7 milijuna kuna. (Agencija VLM)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene