Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Čeka odluku u pritvoru

U Bleiburgu uhićen istaknuti HDZ-ovac: "Anđelko je bio u jednoj skupini koja je dizala ruke, i lijevu i desnu, pjevali su..."

Anđelko Bosančić (Foto: Pixell)
Anđelko Bosančić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Anđelko Bosančić (Foto: Pixell) Anđelko Bosančić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Anđelko Bosančić (Foto: Pixell) Anđelko Bosančić (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Anđelko Bosančić, istaknuti član dugopoljskog HDZ-a i bivši lokalni dužnosnik, uhićen je tijekom komemoracije na blajburškom polju i od subote se nalazi u pritvoru kod Klagenfurta.

Anđelko Bosančić je, unatoč upozorenjima da se ove godine neće tolerirati nikakvi ekstremistički ispadi, navodno u jednom trenutku, glasno pjevajući, desnicu visoko podignuo u zrak. Odmah su ga detektirali pripadnici austrijske policije te priveli, piše Slobodna Dalmacija navodeći izjave očevidaca koji su kazali kako je dugopoljski HDZ-ovac prethodno došao u sukob s jednom od posjetiteljica komemoracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 80. obljetnica proboja antifašista Milorad Pupovac na Petrovoj Gori: "Zločinačke ideologije vrijedne su osude i prijezira" Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije, Jandroković: "Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve"

O incidentu je prvi javno progovorio predsjednik HSP-a i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević, i to na Facebooku. Ne navodeći o komu se točno radi, napisao je kako je "čuo za neko komešanje ispred bine gdje je jedan stariji gospodin navodno digao ruku u 'rimski pozdrav'".

"Prilikom povratka u koloni je jedna skupina žena komentirala da se radi o čovjeku iz zaleđa Splita. Neki su spominjali da se radi o HDZ/SDP provokatoru", još je dodao Starčević i pozvao svoje pratitelje da se izjasne o tome.

Bosančić je u Austriju putovao zajedno sa skupinom sumještana, uglavnom HDZ-ovaca, među kojima su bili i bivši načelnik i župan, a danas predsjednik dugopoljskog ogranka stranke Zlatko Ževrnja, kao i lokalni poduzetnik Ljubo Marasović.

"Anđelko, po onome što sam ja mogao vidjeti, nije napravio ništa loše. Bio je u jednoj skupini od desetak hodočasnika koji su dizali ruke, i lijevu i desnu, mahali zastavama, pljeskali, pjevali... Nije napravio ne znam što", kazao je Marasović.

"Sada ga treba ispitati sudac i odrediti mu kaznu, ako je kriv. Mislim da će ona biti novčana", dodao je Marasović.

Zlatko Ževrnja kaže da nije bio u istom redu s Bosančićem, pa tako nije ni vidio što se točno dogodilo.

"Kada je krenula Žankova pjesma 'Od stoljeća sedmog', jedna skupina ljudi, u kojoj se našao Bosančić, bila je malo raspjevanija. Tik do njega bila je jedna gospođa koja se popela na stolicu. Mislio sam u prvi tren da je policija došla tražiti od nje da siđe. Anđelko je preozbiljan čovjek, 12 godina bio je i županijski vijećnik, i zato mislim da se radi o pogrešci, što će on i dokazati na sudu nakon što se pregledaju snimke. To da je radio incidente na sliči mi na njega", ispričao je Ževrnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene