Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U BiH 16 tisuća osumnjičenih za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini je trenutačno oko 16.000 osoba osumnjičeno za ratne zločine, izjavio je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

'To je ogroman broj i zbog toga bi trebalo napraviti selekciju teških zločina, a one, uvjetno rečeno manje teške, riješiti na brži način', rekao je ministar Čolak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Udruge različito o kažnjavanju ratnih zločina Slika nije dostupna Zahtjev Ministarstva pravosuđa BiH traži od Austrije izručenje generala Divjaka

Prema njegovim riječima jedan od problema u BiH su 'nedovoljno jaki kapaciteti pravosuđa' za procesuiranje tako
velikog broja osumnjičenika za ratne zločine.

Bosanskohercegovački ministar pravde Čolak smatra da će, u sklopu strategije rješavanja ratnih zločina, trebati razraditi mnogo bolju regionalnu suradnju i uspostaviti drukčije oblike odnosa među državama. 

U tom kontekstu naveo je primjer Hrvatske i Srbije, koje već imaju potpisane sporazume koje reguliraju pitanje ratnih zločina pa se tako zločini počinjeni na Ovčari (kod Vukovara) procesuiraju u Srbiji.

Na upit postoje li šanse da se arhiv Haaškog suda premjesti u BiH ministar Čolak je kazao kako je o tomu razgovarao s predstavnicima međunarodnih institucija.

'Bilo bi dobro da se arhiv smjesti u našu zemlju, ali budući da je već oko 80 posto tog materijala elektronski obrađeno sigurnost tog materijala je već osigurana. Zbog te činjenice ovaj problem je manji nego što većina ljudi misli', rekao je ministar Čolak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene