Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u poljoprivredi

U baranjskim plastenicima nisu mogli pronaći domaće radnike pa su stigli - Nepalci: ''Lijepili smo plakate, slab je odaziv''

Aktualno Galerija Nepalski radnici u Hrvatskoj - 1 Nepalski radnici u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nepalski radnici u Hrvatskoj - 2 Nepalski radnici u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nepalski radnici u Hrvatskoj - 3 Nepalski radnici u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nepalski radnici u Hrvatskoj - 4 Nepalski radnici u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Nepalski radnici u Hrvatskoj - 5 Galerija 1/8 >>
Poljoprivrednici vode borbu s poskupljenjem, ali muči ih i nedostatak radne snage. Jedan je baranjski proizvođač stoga za berbu rajčice zaposlio radnike iz Nepala.

Trojica radnika iz Nepala prošla su više od 6 i pol tisuća kilometara kako bi radili. Danas je Rupeshu, Panti i Bikashu bio prvi radni dan u Hrvatskoj. Njihovi radni kolege i šef su zadovoljni.

''Čini mi se da žele raditi. Vole učiti, slušaju, što je vrlo bitno, i vrlo brzo upijaju. U kuću smo ih smjestili, osigurali smo im kuću, hranu'', kaže povrtlar Darko Filakov.

U Hrvatskoj je svaki 22. stranac koji je dobio dozvolu za rad iz Nepala. ''Čuli smo da je Hrvatska jako lijepa i jako mirna zemlja'', priča Rupesh Limbu.

Pročitajte i ovo Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 1 EKSKLUZIVNO Rekordan porast zaposlenosti u Hrvatskoj! Dnevnik Nove TV donosi u kojim sektorima najviše raste, ali i gdje fali radne snage

A obitelj Filakov, kao i svi poljoprivrdenici, muku muči s radnom snagom, no na uvozu radnika, kažu, neće stati.

''I dalje tražimo radnu snagu. Tražimo na Zavodu za zapošljavanje, lijepili smo plakate. Slab je bio odaziv. Bili smo prinuđeni uvesti radnike iz Nepala. Trebaju nam još doći četiri radnika. Imamo sve dozvole, papire za njih. No njihova Vlada trenutno ne izdaje dozvole za rad u Europi zbog nesretnog rata u Ukrajini, strahuju za njihove ljude. Tako da bi kroz par dana bi mogli znati hoće li oni doći'', kaže Darko kod kojega ima posla ima. Na svoja 2 i pol hektara ove godine proizvest će 1000 tona rajčice. Ovogodišnji plasman im je, kaže Darko, osiguran.

''Sva ova godina je prodana. Radimo s dvije domaće hrvatske firme, znači sva naša roba će se naći na hrvatskom tržištu, tako da nam je i to drago. Bitno da smo uspjeli sve prodat za ovu godinu'', zadovoljan je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene