Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ekološkim akcijama čišćenja divljih odlagališta, podmorja i priobalja u Hrvatskoj, akcijama Zelena i Plava čistka, ove godine sudjelovalo je 52.500 volontera, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare opatijske Udruge Žmergo.


Nacionalna kampanja Zelena čistka, koja je provedena u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2015, četvrti put je u travnju okupila volontere iz više od 190 gradova i općina iz svih županija, a volonteri su u jednom danu očistili više od 6000 tona otpada.

Vezani članci Opća bolnica Pula Ravnateljica pulske bolnice poslala apel javnosti: "U ovom su nam trenutku volonteri zaista potrebni..." Josip Budak Kako je jedna plava kapa u Dnevniku Nove TV pokrenula lavinu dobrote: "Na neki način promijenila mi je život. Mi smo četiri dana samo plakali"

U Primorsko-goranskoj županiji u akciji je sudjelovalo više od 1300 volontera, koji su prikupili više od 60 tona otpada, dok je u Rijeci bilo 100 volontera, koji su iz okoliša uklonili oko 9 tona otpada.

Osim toga, u početku svibnja priobalni gradovi i općine, kao neki u unutrašnjosti, na obalama rijeka, sudjelovali su u regionalnom projektu mediteranskih zemalja Let's do it Mediterranean, koji je u Hrvatskoj održan pod nazivom Plava čistka.

U obje akcije i ove godine su sudjelovale udruge, planinari, ronioci, oružane snage i obrazovne institucije, a u mnogim sredinama je akcija održana i u lošim vremenskim uvjetima i po kiši.

Voditeljica kampanje Zelena čistka Helena Traub kazala je da je akcija i ove godine imala potporu Agencije za odgoj i obrazovanje te da su ove godine sudjelovale 244 obrazovne institucije, najviše do sada.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u prostoru Informativnog centra Rijeka postavljena je i izložba fotografija prikupljenih tijekom akcija Zelena i Plava čistka 2015., a članovi Žmerga su prigodnim perfomansom na Korzu ukazali građanima na potrebu aktivnog sudjelovanja u zaštiti i očuvanju okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju