Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt fiskalizacije

U 5 godina izdano 11 milijardi računa: Doznajte kojeg dana u tjednu Hrvati najviše troše

Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pet godina fiskalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U danima pred blagdane troši se više nego inače, a potrošnju je lako kontrolirati i putem fiskalizacije.

Projekt fiskalizacije 1. siječnja puni pet godina. Od nas su ga prepisali Slovačka i Češka, a zanimanje je pokazala i Ukrajina.

Pročitajte i ovo Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 porast potrošnje Koliko smo potrošili? Nakon popuštanja mjera u dva dana izdano 50 posto više računa nego prošlog tjedna Vjekoslav Đaić uživo iz APIS-a (Foto: Dnevnik.hr) Blagajne radile punom parom Blagdanski šoping u zadnji čas: Kupovalo se kao da nema sutra

U pet godina fiskalizacije izdano je više od 11 milijardi računa. U prosjeku, na dan se izda 6,4 milijuna računa. Iz podataka o fiskalnim računima doznalo se i da je petak dan u tjednu kada Hrvati najviše troše.

U proteklih pet godina jedan dan drži rekord - bio je to 14. kolovoza 2015. godine. Toga dana izdano je 10 milijuna računa, i taj rekord do danas nije oboren.

Kada se uspoređuju prosinac ove i prošle godine, onda je vidljivo da je broj računa gotovo jednak, ali smo ove godine ipak potrošili više.

Gotovo 9 milijardi kuna bila je potrošnja prošle, a ove godine nešto više od 9 i pol milijardi. Prosječno je povećana i potrošnja po jednom računu sa 71 na 76 kuna.

Najveći broj i iznos izdanih računa zbog turizma bilježi se, dakle, tijekom srpnja i kolovoza, a izvan turističke sezone to je dan uoči Badnjaka.

Špica potrošnje u petak je tako bila od 10 do 12:15 sati nakon čega je lagano počela padati. Najavljivalo se da će blagdanska potrošnja ovog prosinca iznositi više od 12 i pol milijardi kuna, a kad promatramo samo broj i iznos izdanih računa do 21. prosinca, vidljivo je da je potrošnja rasla oko 7 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene