U Dubrovniku se voda opet ne može piti jer se nakon svake obilnije kiše zamuti. Problem je to koji se godinama pokušava riješiti, a najnovije je obećanje da će će pročistač vode u prosincu biti u funkciji.

Galerija


Cisterne opet voze dubrovačkim ulicama jer se voda iz slavina ne može piti. Iako najavljivano nevrijeme nije donijelo velike količine kiše, bilo je dovoljno da se voda zamuti. U Zavodu za javno zdravstvo analiziraju (ZZJZ) se uzorci.

Vezani članci Potres kod Dubrovnika Potres magnitude 4,1 pogodio dubrovačko područje: "Probudio me, dosta se osjetio!", "Prvo lagani huk pa je dobro zatreslo" Joško Cebalo Dubrovačka županija priprema strože mjere, nastava se seli online

"U gradu nemamo velike mutnoće. Problem je kada imamo jako blatnjavu vodu, kada je otežan proces dezinfekscije i onda postoji rizik za rizične skupine: malu djecu, starije ljude, imunokompromitirane ljude", rekla je Marija Jadrušić iz Odjela za vode ZZJZ-a.

Sa svakim zamućenjem otvara se pitanje pročistača vode u Komolcu, koji je trebao biti gotov prije više od godinu dana. Najnovije obećanje je da će biti božićni poklon građanima.

"Sa 100-postotnom sigurnošću možemo reći da od prosinca više neće biti ovakvih problema. Moramo napomenuti da uređaj isključivo čisti i rješava pitanje zamućenja. Sve druge vrste onečišćenja bi trebala riješiti druga faza uređaja, odnosno sama nadogradnja", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

"Mi smo se paralalelno pripremali i za drugu fazu. Nakon što ovaj uređaj pustimo u rad, odmah krećemo s natječajem za drugu fazu uređaja", dodao je.

Pročistač stoji oko 56 milijuna kuna i počeo se graditi prije dvije godine. Bilo je tu problema i s izvođačima i dozvolama. Gradonačelnik je rekao da će se zbog toga i iznos od 56 milijuna kuna smanjiti jer će grad tražiti isplatu penala.

Pročistač je pušten u probni rad još u lipnju. Tada se govorilo o roku od mjesec dana, a ovo je treći put od rujna da voda nije za piće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr