Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višegodišnji problem

Najnovije obećanje Dubrovčanima: Pročistač vode kao božićni poklon

Cisterna s pitkom vodom (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Cisterna s pitkom vodom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vatrogasno vozilo iz kojeg Dubrovčani uzimaju vodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vatrogasno vozilo iz kojeg Dubrovčani uzimaju vodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cisterna s pitkom vodom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Dubrovniku se voda opet ne može piti jer se nakon svake obilnije kiše zamuti. Problem je to koji se godinama pokušava riješiti, a najnovije je obećanje da će će pročistač vode u prosincu biti u funkciji.

Cisterne opet voze dubrovačkim ulicama jer se voda iz slavina ne može piti. Iako najavljivano nevrijeme nije donijelo velike količine kiše, bilo je dovoljno da se voda zamuti. U Zavodu za javno zdravstvo analiziraju (ZZJZ) se uzorci.

Pročitajte i ovo Mjesto Ruda - 3 Cetinska krajina Puknuo je magistralni cjevovod, voda je tekla cestom i nosila sve pred sobom: "Da su djeca 10 minuta kasnije išla na misu, diglo bi ih u zrak" Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz

"U gradu nemamo velike mutnoće. Problem je kada imamo jako blatnjavu vodu, kada je otežan proces dezinfekscije i onda postoji rizik za rizične skupine: malu djecu, starije ljude, imunokompromitirane ljude", rekla je Marija Jadrušić iz Odjela za vode ZZJZ-a.

Sa svakim zamućenjem otvara se pitanje pročistača vode u Komolcu, koji je trebao biti gotov prije više od godinu dana. Najnovije obećanje je da će biti božićni poklon građanima.

"Sa 100-postotnom sigurnošću možemo reći da od prosinca više neće biti ovakvih problema. Moramo napomenuti da uređaj isključivo čisti i rješava pitanje zamućenja. Sve druge vrste onečišćenja bi trebala riješiti druga faza uređaja, odnosno sama nadogradnja", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

"Mi smo se paralalelno pripremali i za drugu fazu. Nakon što ovaj uređaj pustimo u rad, odmah krećemo s natječajem za drugu fazu uređaja", dodao je.

Pročistač stoji oko 56 milijuna kuna i počeo se graditi prije dvije godine. Bilo je tu problema i s izvođačima i dozvolama. Gradonačelnik je rekao da će se zbog toga i iznos od 56 milijuna kuna smanjiti jer će grad tražiti isplatu penala.

Pročistač je pušten u probni rad još u lipnju. Tada se govorilo o roku od mjesec dana, a ovo je treći put od rujna da voda nije za piće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene