Čak 77 tvrtki u vlasništvu države u stečaju je. Pokazuju to podaci Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koje je tražio Dnevnik Nove TV.


Sindikati upozoravaju kako je riječ o očitom zanemarivanju državnih resursa. Kaštelanski staklenici, državna su tvrtka u stečaju. Jedno vrijeme nisu ni isplaćivali plaće, a tvrtka je, kaže sindikat, primjer nebrige države.

Vezani članci Radnik Uljanika Branko (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa za aktivaciju EU fonda: Grad Pula oformio tim za potporu radnicima Uljanika i njihovim obiteljima Slika nije dostupna A tome misle stati na kraj: Državna tvrtka radnicima godinama ne plaća doprinose

'Samo je sreća Kaštelanskih staklenika što imaju vrijednost imovine, nisu kao neke druge firme, kao Dlmacijavino na čijih se 13 natječaja nitko nije pojavio', rekao je Ivica Blažević iz Sindikata PPDIV.

Zakonom o stečaju potrošača do novog odgovornijeg početka

I Kaštelanske staklenike i Dalmacijavino vežu dvije stvari. Obje su u stečaju i u njima država ima više od 50 posto udjela. Takvih je ukupno 13 tvrtki. Tvrtki u stečaju, u kojima država ima manje od 50 posto je 64, a kroz predstečajnu nagodbu privatizirano ih je 5.

No, dijelom su privatizirane tvrtke od strateškog interesa. I to Croatia osiguranje, prodajom dionica te Sunčani Hvar kroz predstečajnu nagodbu. Od onih koji nisu strateški interes, privatizirano je 7 tvrtki iz većinskog portfelja, a iz manjiskog, među ostalim, prodane su dionice 141 društva. Baš na privatizaciji Croatia osiguranja, vlada je zaradila mnogo kritika.

Saborsko antikorupcijsko vijeće tražilo je da se napravi revizija privatizacije Croatia osiguranja, no upravo za taj privatizacijski transfer iz Vlade su nekoliko puta rekli kako tu nema ništa sporno. Pokušana je i privatizacija HPB-a, no od toga je vlada, barem za sada, odustala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook