Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljstvo najavilo žalbu na prekid istrage i puštanje Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka županijska državna odvjetnica Višnja Lončar najavila je kako će se tužiteljstvo u iduća dva dana žaliti na odluku istražnog suca kojom je, zbog zdravstvenih razloga, ukinut pritvor i prekinuta istraga protiv Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991.

'Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je danas odluku istražnog suca Zdenka Posavca i u roku od 48 sati podnijet ćemo žalbu na ukidanje pritvora i privremeni prekid istrage', izjavila je Višnja Lončar. Međutim nije pojasnila na čemu će se temeljiti žalba o kojoj će odlučivati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalba na 82 stranice Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu' Slika nije dostupna Suđenje Glavašu 'Istrage o ubojstvima civila nisu provedene jer je bilo takvo vrijeme'

Vijeće nema rok u kojemu mora donijeti odluku.

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao je da će danas od zagrebačkog Županijskog suda tražiti da im dostavi odluku kako bi pokušali shvatiti što se ustvari događalo.

'Promatramo svaki slučaj, posebice ovaj koji je važan jer se dotiče pitanja ratnog zločina, žrtava ratnog zločina i zaštite svjedoka', rekao je Degert na svečanosti završetka projekta jačanja kapaciteta USKOK-a u Zagrebu.

Ustvrdio je kako je slučaj Galavaš pokrenuo veliku debatu oko imuniteta saborskim zastupnicima, te da se sad postavlja pitanje pritisaka pritvorenika na pravosudni sustav štrajkom glađu.

Istraga koja se od lipnja ove godine vodi protiv Glavaša privremeno je prekinuta u subotu zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja, uzrokovanog 37-dnevnim štrajkom glađu. Glavašu je ukinut i pritvor, pa je pušten iz zatvorske bolnice na slobodu. Trenutno se oporavlja u osječkoj Kliničkoj bolnici.

Istraga bi se trebala nastaviti kada Glavaš bude sposoban za
sudjelovanje u kaznenom postupku.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Glavaša tereti da je 1991. u Osijeku naredio zlostavljanje i ubojstvo dvojice osječkih Srba, civila, te mučenja još troje. Uz njega, istraga je pokrenuta i protiv Krunoslava Fehira koji se brani sa slobode. Riječ je o slučaju koji se u medijima naziva 'slučaj garaža'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene