Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Miljeniću

Turudić: Novac je potrošen, ali ne neracionalno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na opasku ministra pravosuđa Orsata Miljenića o potrošenom novcu, namijenjenom za funkcioniranje rada sudova, izrečenu u Dnevniku Nove TV, reagirala je struka.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, Ivan Turudić, priznaje da je novac potrošen. No, ne prihvaća i ministrovu kritiku da se to radilo neracionalno. Stavke poput plaća, naknada za prekovremeni rad i dežurstva, tvrdi, određene su zakonom.

Pročitajte i ovo Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

Iako je sud, koji on vodi, potrošio novac predviđen uglavnom za dodatna vještačenja, Turudić uvjerava kako to neće ugroziti velike postupke. Nevoljko bi, kaže, pristali da se štedi na njihovim plaćama.

>> Proračun potrošen, Miljenić tvrdi: Sudovi bez blokada, plaće bez rezova

Ministar Orsat Miljenić prostor za uštede vidi u naknadama na koje suci imaju pravo poput dežurstava i prekovremenih
sati. No, na rezanje plaća uskočkim sucima Turudić nevoljko pristaje. Plaćeni su 15 % bolje od drugih.

'Ne mogu nikako prihvatiti tezu da smo rastrošni. Točno je da je kriza i da svi moramo tu krizu snositi. A kako će to biti, mislim da bi najlošini način bio da se smanje plaće sudaca. Ako je to krajnje sredstvo, onda može i to. Znam da ovo što ću reći neće biti popularno, ali može se razgovarati o tome da se smanje nagrade za rad vještacima', rekao je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Skromnije, a efikasnije može se i na Županijskom sudu u Osijeku. Od 14 uskočkih sudaca, njih 6 ne sude kao drugi, a primaju novčanu naknadu. Najvjerojatnije će biti raspoređeni. 'Ja sam uvjeren da ima dosta mjesta gdje se može smanjiti, ali isto tako tamo gdje je to važno, sredstva se moraju iznaći', rekao je odvjetnik Ante Madunić.

Skromnost nije bila vrlina ni Županijskim državnim odvjetništvima. Do kraja prošlog mjeseca samo na naknade za prijevoz potrošili su više od 80 % od predviđenih 1,6 milijuna kuna. No, Bajićevi tužitelji o tome jesu li na putu do pravde mogli racionalnije danas ni riječi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene