Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tankom ledu

Proračun potrošen, Miljenić tvrdi: Sudovi bez blokada, plaće bez rezova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Na sudu je danas održan i novi nastavak procesa protiv Horvatinčića, svjedok je izjavio kako je Horvatinčićev gliser vozio prebrzo. U Horvatinčićevu procesu, kao i mnogim drugima, sudska vještačenja važan su dio za utvrđivanje prave istine. Međutim, dovedena su u pitanje. Normalan rad pravosuđa i sudova blokira manjak novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

'Za nas su svi predmeti isti, za svakog građana je njegov predmet najvažniji. U svakom slučaju osigurat ćemo normalno funkcioniranje sustava i za sve predmete će biti dovoljno novaca', odgovara ministar pravosuđa Orsat Miljenić, na pitanje može li se dogoditi da se predmeti zaustave, ako nema sudskog vještačenja.

>> Grčić: Europa nam već dogodine daje 450 milijuna eura

Jasno mu je da novca već sad nema. 'Naravno, no postoji mogućnost preraspodjele u okvirima naše proračunske glave. Tamo gdje je potrošeno više za intelektualne usluge, tamo će se moći manje potrošiti', kaže ministar.

'Ništa nije potrošeno nesavjesno. Mi govorimo o novcu, mi trebamo znati da imamo skoro sto milijuna kuna dospjelih obveza iz prethodnih godina, koje smo morali sanirati u ovoj godini. Novac je dobrim dijelom potrošen na intelektualne usluge i na dežurstva', rekao je Miljenić.

Na pitanje vode li u ministarstvu računa da se novac ravnomjerno troši svaki mjesec, ministar kaže: 'Proračun je donesen. Svi mi čelnici tijela smo odgovorni u okviru Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ministarstvo redovito svaki mjesec izvješćuje sva pravosudna tijela o novcu kojeg imaju, kojeg su potrošili i koji im je na raspolaganju'.

Međutim, za probijanje računa kaže da je odgovoran on i predsjednici sudova, kao čelnici. 'Naravno, uvijek smo odgovorni mi koji smo čelnici, dakle predsjednici sudova i ja kao ministar, međutim postoje i određene objektivne okolnosti koje ćemo sagledati', izjavio je.

'Postoje subjektivne i objektivne okolnosti. Zakon o fiskalnoj odgovornosti je jasan, on je donesen još 2010. godine i odnosi se na sve proračunske korisnike', rekao je ministar.

Na pitanje imaju li u ministarstvu mogućnost provjeriti na koji su način trošili novac, ministar je rekao: 'Imamo do jedne mjere. Trebamo znati da mi imamo jednu vrstu nadzora, a predsjednici viših sudova imaju drugu vrstu nadzora. U konačnici o razrješenjima predsjednika sudova prosuđuje DSV'.

O zastari, kaže, nema govora. 'Ne, to se sigurno neće dogoditi. Mi inače u kaznenom sudovanju imamo neznatan broj zastara, to smo doveli u vrlo uobičajene okvire i dalje će se predmeti normalno rješavati', izjavio je.

Također odbija i mogućnost smanjivanja plaća predsjednicima sudova. 'U pravosudnom sustavu postoji 14 tisuća ljudi, ne možemo govoriti samo o sucima. u 14 tisuća ljudi nisu samo suci, tu su i službenici, to smo i mi u ministarstvu, dakle to je ukupno 14 tisuća ljudi. Sa uštedama očekujemo da nećemo doći do smanjivanja plaća, a da će sustav funkcionirati', zaključio je ministar Miljenić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene