Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za razliku od političara i drugih dužnosnika, imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika nisu na isti način dostupne javnosti. Ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, koji smatra da nemaju što skrivati, odlučio je tu praksu promijeniti. No, suci se bune.


Strogo čuvane tajne postaju javna stvar. U imovinske kartice svih hrvatskih sudaca i tužitelja, njih 2.500, moći će se zaviriti. 'Javnost ima pravo uvida u njih. Pitanje je samo tehnike i kako', kazao je Miljenić. Ministar pravosuđa ubrzat će rokove. Ono što se dosad moglo samo uz jasan i opravdan zahtjev bit će pravilo.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije? Slika nije dostupna Miljenić uzvraća sucima: Pa normalno da neće biti objavljene adrese i brojevi telefona

Za razliku od državnih dužnosnika, njihove kartice prikuplja i nadzire Državno sudbeno vijeće. Neodgovorne stegovno kažnjava. Svima koji budu htjeli znati što ovdje piše, kolika im je imovina, čime raspolaže bračni partner i jesu li kreditno zaduženi, morat će odgovoriti u roku od 8 dana.

'Postoji druga strana medalje, da to ne bude interes žutila, podizanja naklade, revanširanje sudaca, nešto što nije interes javnosti. I u tom segmentu treba štititi i suce', kazao je predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ranko Marjan.

>> Ukoreno 14 sudaca jer nisu na vrijeme podnijeli imovinske kartice

Ali i u Udruzi hrvatskih sudaca traže zaštitu, smatraju da im je ovime ugrožena privatnost i da se podaci lako mogu zloupotrijebiti. 'Stranke mogu šikanirati sudski postupak, suce. Pitanje je i sigurnosti, osobni podaci su u opasnosti', kazao je Đuro Sessa iz Udruge hrvatskih sudaca.

Od europskih zemalja od takve prakse nisu pobjegle Danska, Estonija, Slovačka. Otpora nije bilo ni u Gruziji, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.'

Otpor ministru pruža i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. 'Taj potez ima snažnu dozu populizma, želi se pogodovati javnosti koja će se sada, nakon registra branitelja, baviti našim imovinskim karticama', kazao je Ivan Turudić.

Ministar Miljenić je na to odgovorio: 'Onda ću i ja odgovoriti populistički - onaj koji nema što kriti, nema se čega bojati', kazao je. Zakon će sutra pred ministre, a prođe li u saborskim klupama, suprotna strana najavljuje da će tražiti će zaštitu pred Ustavnim sudom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook